Obec Jedousov na Pardubicku letos slaví 200 let od svého založení. Jednou z nejvýznamnějších osobností byl právě hereččin prapradědeček, který žil v 19. století. „Pan Václav Morávek se zasloužil o samostatný Jedousov jako nikdo jiný,“ tvrdí současný starosta obce Jiří Kožený.

Slavný předek hvězdy Ordinace byl vzdělaný rolník a buditel nadšený pro českou věc. Rozuměl i zpěvu a hudbě. V kostele hrával na varhany. Měl mnoho funkcí, mimo jiné byl 33 let starostou Jedousova a kupříkladu také členem c. k. školní rady. „Vůbec jsem netušila, jak skvělého člověka jsem měla mezi svými předky,“ svěřila Nedělnímu Aha! herečka. S manželem, skladatelem Petrem Maláskem (56), se proto vydala do Jedousova a nestačila prý žasnout. „Dodnes tam stojí kaplička, kterou nechal postavit v roce 1890, a místní se o ni skvěle starají,“ pochvalovala si Morávková.

Václav Morávek zemřel 2. dubna 1915 ve svém domku v nedalekých Cholticích, kam odešel bydlet na odpočinek. Je pohřben v rodinné hrobce na choltickém hřbitově. Při jeho poslední cestě ho vyprovodil veliký zástup obyvatel. „Z úcty k němu se mu říkalo Patriarcha Jedousovský nebo Patriarcha Cholticka. Byl také oslovován Vaše blahorodí,“ dohledal v archivech starosta Jedousova Kožený.

Přestože šlo o významné rodáky, za minulého režimu se na ně v Jedousově snažili spíše zapomenout. „Po roce 1945 neměla vaše rodina na statku v naší obci rozhodně na růžích ustláno. Přijměte, prosím, omluvu,“ vzkázal herečce starosta Kožený s tím, že bude v Jedousově vždy vítána. Morávkovou to hluboce dojalo!

Nejen prapradědeček, aIe i další předci Dany Morávkové byli významnými občany Jedousova. Praděda Jan Morávek se stal stejně jako jeho otec starostou. Obec řídil 14 let, v letech 1907 až 1921. „Patřil mezi výrazné představitele Přeloučska a Cholticka, výrazně se zasloužil o formování samostatného československého státu na Přeloučsku,“ prozradil současný starosta. V roce 1906 se v Jedousově narodil také hereččin dědeček prof. ing. dr. Jaroslav Morávek.

VIDEO: Petr Malásek na pohřbu: Vadim Petrov byl můj muzikantský mentor!

Video
Video se připravuje ...

Petr Malásek na pohřbu: Vadim Petrov byl můj muzikantský mentor! David Turek, Lukáš Červený

Fotogalerie
32 fotografií