U hrobu Karla Gotta došlo k ohni podle vyjádření hřbitovní správy poprvé, i na takové věci jsou ale připraveni. „Na našich hřbitovech se s ním setkáváme poměrně často, například jen na Malvazinském hřbitově došlo loni k pěti drobnějším požárům zaviněným neukázněnými návštěvníky hřbitovů, kteří zapálené svíčky umísťují zcela bez rozmyslu pod keře nebo do blízkosti květinové výzdoby. V letních měsících jsme proto už několik let po sobě museli opakovaně vyhlásit zákaz umísťování hořících svíček na hřbitovech,“ řekla Blesku tisková mluvčí správy pražských hřbitovů Oldřiška Dvořáčková.

„Úklid hřbitova, a to včetně okolí hrobu Karla Gotta, je pravidelný, jako správci hřbitovů neneseme odpovědnost za výzdobu na hrobových místech a nejsme ani oprávněni do ní nijak zasahovat. V případě pondělního požáru jsme byli požádáni o mimořádný úklid jeho následků a žádosti jsme jednorázově vyhověli,“ dodala Dvořáčková.

„Rádi bychom ale touto cestou požádali návštěvníky všech našich hřbitovů, aby ve větší míře zachovávali pietu a zejména u takto významných a často navštěvovaných hrobů dávali především přednost květinovým darům nebo elektronickým svíčkám. Po vyhoření svíček, ke kterému dochází v řádu hodin, jsou jejich obaly výrazně méně estetické než květiny a navíc vzhledem k použitým materiálům několikanásobně zvyšují riziko dalšího požáru,“ radí tisková mluvčí správy pražských hřbitovů Oldřiška Dvořáčková.

V žule a zlatě

Autory žulového hrobu jsou akademický architekt Jiří Deýl a inženýr Pavel Štrunc. Nejzásadnějšími prvky jsou rytina zpěvákova portrétu a Slavíkův podpis, který rytec vyzdobil plátkovým zlatem. Zlatý slavík, podle něhož byla pojmenována legendární anketa hudební popularity, dohlíží na místo posledního odpočinku z vertikální náhrobní desky.

Hrob Karla Gotta na Malvazinkách
Autor: Blesk:Machan, Hykl, Kundrát, Pátek - Czech News Center a.s.

Jako na Bertramce

Okamžitě poté, co se lidé 2. října dopoledne dozvěděli, že před půlnocí Karel Gott podlehl akutní leukemii, začali nosit k Bertramce svíčky. V následujících dnech vytvořili svítící koberec v délce několika desítek metrů, který mj. blokoval přístup do vily jak vdově Ivaně Gottové, tak lidem z několika sousedních domů.

Ke Slavíkově vile se kvůli záplavě svíček a kytek nemohl nikdo dostat
Autor: M. Protivanský, D. Kundrát

Až dva týdny po jeho smrti začala být ulice před Slavíkovou vilou opět průjezdná. Svíčky, květiny, fotky a další předměty, které tam fanoušci přinesli jako vyjádření úcty k zesnulému zpěvákovi, odklidili pracovníci Pražských služeb. Úklid probíhal za spolupráce většího počtu strážníků, kteří téměř celou ulici uzavřeli a až do ranních hodin hlídali, aby k místu lidé nechodili. Během noci se na místě vystřídalo šestnáct strážníků.

VIDEO: Jiří Adamec: Neumím se smířit s tím, že o Gottovi mluvím v minulém čase...

Video
Video se připravuje ...

Jiří Adamec: Neumím se smířit s tím, že o Gottovi mluvím v minulém čase... Pavlína Horáková, Aleš Brunclík

Fotogalerie
64 fotografií