Pyšnil se nálepkou nejdražšího a bezpochyby nejctižádostivějšího českého filmu. Fantasy snímek Poslední z Aporveru, jenž měl kombinovat herce s digitálně vytvořeným světem, začal vznikat už v roce 2006 a objevila se v něm celá řada českých hvězd, například herec Filip Cíl (30), zpěvák Tomáš Klus (33) nebo Petr Forman(55). 

Ústřední píseň k němu nazpívala písničkářka a držitelka Oscara Markéta Irglová (31) společně s kapelou Zrní. Podílela se na něm Česká televize, ale i Státní fond kinematografie, Ministerstvo kultury České republiky a Audiovizuální fond Slovenské republiky. Všechno se zdá být na první pohled v pořádku – až na to, že do dnešního dne ještě stále nebyl tento snímek dokončen.

A co hůř, nejspíš ani dokončen nikdy nebude. Premiéra se z původně oznámeného roku 2009 neustále odsouvala, přestože se režisér Tomáš Krejčí (38) dušoval, že chybí už jenom posledních pár úprav, a film, jehož rozpočet se údajně vyšplhal na 240 milionů (jiné zdroje však uvádějí číslo daleko vyšší, a to 270 milionů korun), nakonec skončil v dražbě. Jakmile se totiž investoři začali shánět po výsledcích svých kladů, zjistili, že mají k dispozici jenom velké množství nesestříhaného materiálu, a upravené záběry zase neodpovídaly slibované kvalitě. Zkrátka hotový byl jenom trailer, jímž se tvůrci hrdě prezentovali. Není nejspíš divu, že došlo na celou řadu soudních stání, trestních oznámení, a dokonce i policejní vyšetřování. 

Tři z tvůrců nedokončeného českého filmu Poslední z Aporveru za 240 milionů korun mají jít podle policie před soud. Uvedl to v úterý večer server Deník N na základě vyjádření policie. Policie tři lidi obvinila z dotačního podvodu a v říjnu navrhla podat obžalobu.

V případu byly obviněny tři fyzické osoby z trestného činu dotační podvod a koncem října byl podán návrh na obžalobu k Městskému státnímu zastupitelství v Praze,“ řekl serveru mluvčí pražské policie Jan Daněk. Podle Deníku N jsou obviněnými producent Jiří Košťál, režisér Tomáš Krejčí a jednatel společnosti CZ PAP, která se na tvorbě filmu podílela, Petr Hemmr. Krejčího a Hemmra se podle serveru dnes nepodařilo zastihnout a Košťál se k případu nechtěl vyjadřovat.

Rozpracovaný film Poslední z Aporveru, do něhož například Česká televize investovala 18 milionů, a Státní fond rozvoje kinematografie 48 milionů, teď draží Exekutorský úřad v Ostravě s vyvolávací cenou 18 milionů a 330 tisíc korun. Minimální příhoz má činit půl milionu. Zájemce získá nedokončené audiovizuální dílo, tedy kompletní filmový materiál a všechna související licenční a autorská práva „tak, jak jsou v elektronické podobě skladovány úpadcem“.  Dražba filmu, jenž se měl stát českým Avatarem, by měla proběhnout v prvním čtvrtletí roku 2020, přesný termín však ještě není známý.

„Jeden den jste nahoře, druhý den dole. My jsme byli nahoře, když jsme s projektem přišli. Potom jsme se dostali do úplně jiné situace, která už není tak příjemná,“ okomentoval v roce 2015 lakonicky situaci okolo filmu producent Jiří Košťál v dokumentu Nekonečný příběh Posledního z Aporveru. Jenže tehdy se všichni ještě snažili tvářit, že se jejich snímek co nevidět dostane do českých (a dokonce i zahraničních) kin...

VIDEO: Trailer k nedokončenému filmu Poslední z Aporveru

Fotogalerie
16 fotografií