Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kulturistka Věra Mikulcová: Dopovat musíme všichni! O sexu, urážkách a obezitě v otevřeném rozhovoru

/
  • Kulturistka Věra Mikulcová otevřeně o dopingu: Vypadám jako chlap? Tomu se směju!
    29. září 2019 ● 05:31

    V poslední době se hodně mluví o kulturistce jménem Věra Mikulcová (37). Mnoho lidí ji kritizuje za to, že používá doping a ztratila kvůli tomu své ženství. Jak se na to dívá ona sama?

  • 1.

    Začátky

    Mikulcová se kulturistice věnuje již bezmála dvacet let. Do posilovny totiž začala chodit, když jí bylo 17 nebo 18 let. „To bylo po úraze, kdy jsem byla ještě obézní a začala jsem chodit do fitka, protože jsem potřebovala shodit, abych se mohla hýbat a hrát basketbal,“ popsala své začátky Věra v pořadu Reflexu Prostor X, kde se svěřila, že od dětství byla cvalík a vše se ještě zhoršilo po operaci kolene. Všechno zlé bylo ale pro něco dobré a ji to přivedlo ke sportu, který se stal její největší vášní.

    (Věra na snímku vpravo)

    Kulturistka Věra Mikulcová
    Autor: Instagram

    Video
    Video se připravuje ...

    Prostor X: Rozhovor s Věrou Mikulcovou Prostor X

  • 2.

    Tvrdý režim

    Dnes je nejúspěšnější kulturistkou u nás a sice má opět 92 kilo, jenže tentokrát to není nadváha, ale svalová hmota. Musí tomu ale samozřejmě mnohé obětovat. Střídá dvě fáze, tzv. objemovou, kdy může jíst, co chce, a dietní, kdy se před soutěžemi hlídá. Před závodem tak má v těle pouze 0,01 % tuku, zatímco optimálně mají mít ženy 23 %. „Dá se s tím fungovat, ale nefunguje mozek, protože je bez sacharidů a tuků, tak funguje pomaleji,“ objasňuje Mikulcová.

    „Je to extrém, ale každý sport má nějaký svůj, když to děláte s rozumem, tak 4 měsíce téhle diety jsou zdravé. Ten poslední týden je náročnější,“ doplňuje a zdůrazňuje, že je potřeba, aby měl každý svou soudnost. Ačkoliv se obvykle stahuje před soutěží příjem vody, ona to nedělá důkladně, aby si prý neničila ledviny.

    Kulturistka Věra Mikulcová
    Autor: Instagram

  • 3.

    Finance

    Zatímco v zahraničí je podle Věry běžné, že v kulturistice podobně jako v jiných sportech fungují sponzoři, u nás si soutěžící musí vše hradit samy. „Bohužel v České republice se kulturistikou nedá uživit tak, že byste seděli doma a někdo vám posílal peníze,“ lituje Mikulcová, která právě kvůli tomu má vlastní fitness centrum, kde pomáhá lidem s cvičením. „Je to moje práce a příjem,“ říká a nelituje.

    Kulturistka Věra Mikulcová
    Autor: Instagram
  • 4.

    Doping

    „Největší náklady jsou vlastně moje doplňky, co potřebuju, suplementace, doplňky stravy. A pak taky letenky, ubytování,“ přiznává svérázná Jihlavačka, která se dopingem rozhodně netají. „Určitě to na mě taky vidíte, že jsem trošku už na jiné bázi, než klasická ženská. Když je člověk junior či dorostenec, měl by se stravovat a brát suplementy, co se týče proteinů. Žádné ty zakázané věci, to vůbec. To jsem i proti,“ míní, jenže jedním dechem dodává, že bez pomoci to nejde.

     

    „Když chcete něco dokázat, tak nejenom v kulturistice se musí tyhle věci užívat. Není to nic, co by kdo nevěděl. Na profesionální úrovni je to součástí přípravy.“ Bez toho by prý neměla šanci.

    Kulturistka Věra Mikulcová
    Autor: Instagram
  • 5.

    Zdraví a ženství

    Obecně se ví, že doping může na dlouhodobé fázi člověka ohrozit na zdraví a také mění hormony v těle. „Určité množství nikomu nikdy neublíží a neublížilo. Důležitý je se hlídat, chodit na lékařské kontroly,“ tvrdí Věra, která kromě masivní muskulatury má také mužské rysy.

     

    Podle svých slov jí ale nic z toho nemrzí. „Já jsem se nad tím nikdy nezamýšlela, jestli se vnímám tak nebo tak. Tak nějak jsem a vnímám se tak,“ krčila rameny nad tím, zda se cítí být ženou či mužem. „Jsem úplně a naprosto spokojená,“ říká ale jasně.

    Kulturistka Věra Mikulcová
    Autor: Instagram
  • 6.

    Urážky

    Kolem Věry se vytvořila obří negativní vlna plná kritiků, kteří jí píší, že vypadá jako chlap, apod. Jak to snáší? „Strašně dobře, já si z toho nic nedělám. Já se cítím dobře, dělám to, co mě baví. Já vždycky, když rozkliknu ty diskuze, tak se tomu fakt jakoby směju,“ nebere si urážky k srdci. Pokud jde o komentáře na sociálních sítích, podívá se často na profily pisatelů a baví se. „Pak vidíte, jak ten člověk vypadá. Buď jsou to takovéhle sušinky (při těch slovech ukazuje jeden prst), nebo jsou to lidi, co sedí doma u vína nebo u piva a nikam nevylezou, jenom komentují nás kulturisty, co to dělají.“

     

    „Když někoho potkám, kdo do mě rýpe, tak dělá, že tam není. Takže o to víc mi to přijde k smíchu,“ říká Věra s tím, že do očí jí raději nikdo nic neřekne. Když dostala dotaz na to, zda se jí lidé nebojí kvůli její síle, váhá: „Říká se to, ale já tomu nevěřím.“

    Kulturistka Věra Mikulcová
    Autor: Instagram

  • 7.

    Orientace a vztah

    Mikulcová se netají ani tím, že je lesbička, ovšem nemá pocit, že by to nějak souviselo s její kariérní volbou. V branži prý ale není takto orientovaná sama. „Ten poměr je určitě větší, ono se říká čtyři procenta, ale ani mezi běžnými lidmi to tak není.“ Kritiku z diskuzí si možná nepřipouští už jen proto, že je šťastně zamilovaná a má dlouhodobý vztah.

     

    „Mám partnerku, která mě v tom podporuje,“ promluvila o blondýnce Janě, s níž cestuje po světě a řeší sport. Jana jí prý pomáhá vybírat speciální plavky na soutěže (zdobené, pohybují se cenově kolem 8 až 20 tisíc). „V tom jsem strašná, vždycky řeším, jak mají vypadat svaly, aby byly vyrýsované, ale s plavkami mi pomáhá partnerka, protože mně je jedno, co na sobě mám,“ prozradila Věra s tím, že je pro ni problém sehnat i běžné oblečení.

     

    „Mám pánské tričko a kalhoty, protože mě nebaví chodit v dámském oblečení, jelikož i velikost XXL je mi těsná a já nesnáším, když mám na sobě něco oplého,“ líčí, ale nevidí v tom žádný velký problém.

    Kulturistka Věra Mikulcová s partnerkou Janou
    Autor: Facebook

  • 8.

    Budoucnost

    Příští rok se Věra chce účastnit obnovené prestižní soutěže Miss Olympia v Americe, ovšem finančně to pro ni bude zřejmě problém. „Ale je to motivace a sen,“ nevzdává se sportovkyně, která chce za každou cenu pokračovat dál. „Záleží, jak vydrží klouby,“ smála se v pořadu Prostor X s tím, že sportovci cvičí ostatně i v důchodu a leckdy i na vozíčku.

    Kulturistka Věra Mikulcová
    Autor: Facebook

    Fotogalerie
    32 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 91

Uživatel_5140716: Pro hlupáka každý hloupý.

(01. 04. 2022 15:41)

Uživatel_5140716: Ona doping přiznává, což se můžete dočíst v mnoha rozhovorech. Ví, co tomu obětovala. Dělal kulturistiku, protože ji obdivuje a líbí se jí, neboť je to největší dřina ze všech sportů. Proč by měla dělat třeba bikiny fitness, když se jí to nelíbí? Je přece důležité, aby byla šťastná ona, ne okolí. A ona šťastná je, znám ji osobně docela dobře.

(01. 04. 2022 15:39)

Uživatel_5140716: Osobně ji znám dobře. Je to skromná, veselá, pokorná, stále zamilovaná a šťastná holka.

(01. 04. 2022 15:35)

Uživatel_5140716: PřítelkYně - K je tvrdá souhláska, píše se Y.

A představte si, že je znám a obě dvě jsou to moc příjemné a srdečné dámy, kterým by třeba jejich harmonický a láskyplný vztah mohl závidět každý. Věrka toho v životě hodně dosáhla. A tady se zase ukazuje, jaká je povrchní česká společnost. Ona je jeden z nejsrdečnějších a nejmilejších lidí, které znám. Takový ten typ člověka, co vám pomůže, i když vás nezná. Dělá to, co dělat vždy chtěla, a vzhled tomu obětovala. A Jana ji miluji takovou, jaká je.
Soudit ,,obsah podle obalu” je opravdu smutné.
Běžte jí to říct do očí.

(01. 04. 2022 15:34)

Uživatel_5461078: Ta paní vypadá ale i v obličeji jak chlap...

(18. 10. 2020 20:03)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy