Zatímco Luďan v předposledním díle marně sháněl 140 tisíc korun, které má vrátit mafiánovi Romanovi, jeho parťák Franta je na tom ve skutečnosti mnohem hůř.

„O svých dluzích vím a snažím se je splácet, ale zašlo to tak daleko, že mi u dveří neustále stojí exekutor a stále mi něco zabavuje. Nejstrašnější na tom začíná být to, že ani nevím, kam co jde,“ svěřil Blesku Godla, proti kterému je podle Centrální evidence exekucí vedeno 21 řízení. Celková dlužná částka činí 915 935 Kč.

Na své dluhy není hrdý, ale i když se k nim chce postavit čelem, stěžuje si na neprůhlednost systému. „Chtěli jsme dosáhnout insolvence. Jenže jsem se nevešel do podmínek, a tak mi teď neustále něco zabavují a dluhy stejně jen narůstají...“ pokrčil Zdeněk bezradně rameny. Dostal se do dluhové spirály, z níž jen těžko hledá východisko. Neustále mu k tomu přibývají úroky z prodlení, které navyšují dlužnou částku.

Zatímco Frantovi by v seriálu možná pomohla Snědá tíseň, Zdeněk čeká jako na smilování na insolvenční novelu. „Bylo by krásné vidět konečně nějaké světlo na konci tunelu a mít vyhlídku na to, že tu jednou budu stát bez dluhů,“ dodal Godla, který své dluhy musí řešit každý den a jehož život se prý točí jen kolem nich.

Vzhledem ke skutečnosti, že prezident Miloš Zeman (74) podepsal insolvenční novelu, pravděpodobně od 1. června 2019 začnou platit nová pravidla osobního bankrotu. Vstup do oddlužení i jeho úspěšné ukončení již nebudou limitovány dosavadní podmínkou, že dlužník v jeho průběhu musí splatit alespoň 30 procent svého dluhu. V rámci pětiletého oddlužení nově postačí, když dlužník věřitelům dokáže zaplatit dohromady 900 korun měsíčně.

Další novinkou je zkrácená varianta oddlužení, při které bude dlužník osvobozen od zbylé části dluhu již po třech letech, pokud z něj do té doby zvládne splatit alespoň 60 procent. Mírnější podmínky pak budou platit pro osoby ve starobním a invalidním důchodu, u kterých postačí, když budou věřitelům splácet tisícovku měsíčně po dobu tří let.

VIDEO: Po Chanovu vletěl i na nás! Tonda ze seriálu Most! v Blesku: Na natáčení jsem se bál!

Video
Video se připravuje ...

Po Chánovu vletěl i na nás! Tonda ze seriálu Most! v Blesku: Na natáčení jsem se bál! Blesk TV

 

Fotogalerie
71 fotografií