„Jsem tu podruhé. Naposledy to bylo ještě za přítomnosti spisovatele Bohumila Hrabala. Škoda, že tu s námi není! Bylo by to ještě hezčí…“ řekl deníku Aha! Somr, který byl po příjezdu do míst, kde se snímek natáčel, dojatý.

Video
Video se připravuje ...

Somr 2 Eliška Vinterová, Martin Hykl

„Samozřejmě jsem v životě rád sentimentální a jsem rád, že tu mohu být. Je to krásná vzpomínka na mládí a pěknou práci,“ svěřil se herec s tím, že je velmi hrdý na svou roli výpravčího Hubičky. „Byl to jeden z mých prvních filmů a opravdu se povedl. Získal i Oscara, a komu se to v životě podaří! Já tu kliku měl, a nebylo jich v životě tolik,“ prozradil Somr, který si na nádraží připomněl i slavnou scénu a dlouhovlasé blondýnce v uniformě vlakové průvodčí s chutí orazítkoval zadeček.

Rozchod s Menzelem

Jediné, co ho mrzí, je to, že se už nevídá tak často jako dřív s Jiřím Menzelem. „Je to tím, že už ani v divadle, televizi a ve filmu nepracuji a on v podstatě taky ne. Nemáme se kde potkat a naše cesty se v dobrém rozešly,“ dodal herec, který s režisérem, herci Václavem Neckářem (72), Naďou Urbánkovou (65), Jitkou Zelenohorskou (69) a kameramanem Jaromírem Šofrem (76) odkryl na nádraží pamětní desku, kterou slavnému filmu věnovaly České dráhy.

Video
Video se připravuje ...

Josef Somr si stojí za svým: Před kameru už nikdy a s nikým! Eliška Vinterová, Martin Hykl

Po Menzelovi pojmenovali i vlak

Po režisérovi Jiřím Menzelovi byl nejen pojmenovaný mimořádný dobový expres, kterým tvůrci filmu jeli do Loděnice. České dráhy rozhodly, že v příštím roce ponese jeho jméno také jeden z nejvyužívanějších spojů na trati Praha – Loděnice.

Fotogalerie
17 fotografií