Ze seznamů majitelů obou legendárních známek je podle znalce Davida Kopřivy zřejmé, že ochota zveřejňovat své jméno od konce 40. let minulého století slábne. U červeného Mauritia je odmlka ve zveřejnění vlastníka dlouhá dokonce více než 50 let.

Svou identitu nechtěl zveřejnit ani nový český majitel, o kterém je známo pouze to, že jde o významného sběratele a investora z Prahy. Nemusí tomu tak být ale navždy. „Pokud je mi známo, minimálně do Světové výstavy poštovních známek Praga 2018 hodlá zůstat v anonymitě,“ uvedl Kopřiva. Je proto možné, že veřejnost bude moci známku za dva roky vidět na vlastní oči a třeba se dozví i jméno jejího majitele.

Právě na Světové výstavě byl modrý Mauritius k vidění naposledy, a to před osmi lety. Předtím se tyto známky objevily v roce 2005 na Evropské výstavě poštovních známek v Brně a na pražské Světové výstavě poštovních známek v roce 1978.

Majiteli známek se nelze divit, že na sebe nechce zatím upozorňovat. Má doma totiž hotový poklad. „Cenově jde o druhou nejvyšší akvizici samostatných známek v celých dějinách světové filatelie. Odhaduji, že oba exempláře mají cenu několik milionů dolarů,“ míní znalec. Podle informací Blesk.cz by mohlo jít až o 100 milionů korun.

Historie unikátních známek

Červený a modrý Mauritius Post Office jsou mezi laickou veřejností patrně nejznámější známky světa. Jejich hodnota je astronomická, existuje totiž jen 12 exemplářů modré varianty (2 pence) a 14 červených (1 penny). Vydány byly 20. září 1847 – kde jinde než na ostrově Mauricius, a to každá po 500 kusech. Důležitý je na nich nápis POST OFFICE, existuje totiž ještě pozdější verze POST PAID. Ta má ale až tisícinásobně nižší hodnotu mimo jiné proto, že jich bylo dáno do oběhu mnohem více.

Nejvzácnějším exemplářem je tzv. Bordeaux cover, tedy obálka, na níž je červený a modrý Mauritius současně. Tu v roce 1993 koupil anonymní sběratel na aukci v Curychu za 5,75 milionu švýcarských franků (podle současného kurzu 143 milionů korun).

Víte, kdo je novým majitelem modrého a červeného Mauritia? Napište nám na tip@blesk.cz.

Fotogalerie
6 fotografií