Architekti z Pascali Semerdjian Arquitetos nejsou v rekonstrukcích žádní nováčci. V domovském Sao Paulo nedávno dokončili proměnu apartmánu, který se nachází v ikonickém domě z šedesátých let. Původní historické prvky citlivě doplnili o současný design a dekorace, které perfektně odráží vkus a osobnost majitelů.

Hned za vstupem do apartmánu vás uvítá malá hala, ve které se potkává výmalba s přiznanými cihlami, dřevem, kresbami pouličních umělců a pestrou směsicí dekorací. Nechybí tu ani dřevěná socha prasete. Prostor tak tvoří plynulý přechod mezi chaotickým ruchem velkoměsta a soukromým prostorem.

Srdcem bytu je vzdušná společenská místnost, která slouží jako lounge, televizní místnost, jídelna a kuchyň zároveň. V praxi to znamenalo zbořit staré zdi a prostor maximálně otevřít. Místnost má přesto jasně daný řád. Prostor kuchyně je sice volně přístupný, ale od zbytku interiéru ho vizuálně odděluje barevné pojetí a bílá mozaika na stěnách, stropu i podlaze. Kuchyňská linka i další vybavení je čistě bílé, což ještě umocňuje pocit oddělení.

Bohémský domov v brazilském Sao Paulo
Autor: Pascali Semerdjian Arquitetos

Celou jednu stěnu obývacího pokoje tvoří minimalistická knihovna se sbírkou knih a uměleckých předmětů. Vyrobena je z kovu, který byl opatřen bílým nátěrem. Police se táhnou přes celou místnost, narušují je pouze dvě dřevěné niky ve tvaru oken arménských kostelů. Na prostější stěně jsou nízké police z přírodního mramoru a dřeva, menší verze je pak zavěšená u stropu.

Design konzole, střídmý design z poloviny minulého století a poctivý nábytek ze dřeva tvoří vyváženou směs, která dává prostoru elegantní nádech. Designové kousky nábytku pochází ze Skandinávie, obrazy a ilustrace pochází od Brazilských a Japonských umělců a fotografů.

Fotogalerie
15 fotografií