Už při první návštěvě pozemku napadlo architekta studia Fandament Pavla Lazarova využití výškového rozdílu a budoucí stavbu osadit do svahu. Zvlášť když jedním z důležitých zadání klientů bylo dům uzavřít do ulice. I v obytné zahradě se podařilo vytvořit soukromí a umístit ji na střechu garáže. Hned první návrh architektů proto u majitelů vyhrál na celé čáře.

„V podstatě jsme na něm nic zásadního neměnili. Líbil se nám, neboť se trefi li do našeho náročného zadání. Chtěli jsme bungalov do něhož nebude vidět, a přitom přesně věděli, kolik potřebujeme místností. Velikostí pozemku byl v podstatě dán i půdorys domu – do tvaru L či U,“ vysvětluje majitel.

Při průchodu chodbou si připadáte jako ve žluté ponorce.

„Určité podmínky na stavbu měl také obecní úřad, například sedlovou střechu s červenou krytinou. Přesto se nám nakonec podařilo prosadit plochou střechu vysypanou kačírkem. Důležité bylo, aby dům nerušil v okolní zástavbě.

S ulicí komunikuje zejména spodní část domu, obložená kamenem, s garážovými vraty a kulatými průzory ve zdi lemující přístup k hlavnímu vchodu.

V suterénu se schovává technické zázemí – garáž, posilovna a tepelné čerpadlo, jímž je celý dům vytápěn a které zároveň ohřívá vodu, včetně té bazénové.

Chodbou připomínající žlutou ponorku se dostanete do zádveří v mezipatře, do něhož lze vstoupit i hlavním vchodem. Ze zádveří je po otevřeném dřevěném schodišti přístup do patra, kde se žije – přes hlavní obytný prostor s kuchyňským koutem je možné projít k dalším obytným místnostem – pokoji pro hosty, ložnici a dětskému pokoji. Najdeme tady i chloubu majitelů a architekta – velkorysou relaxační zónu se saunou, vířivkou a bazénem.

Neobvyklý bundalov vznikl navzdory nařízení  úřadů.

Celkově je dům skutčně originální a různorodý. „Už při studii interiéru jsme pracovali s barevným a materiálově výraznějším konceptem, který vycházel ze zadání investorů. Snažili jsme se o zábavnější řešení, aby dům skýtal víc různorodých míst – určitá atmosféra má být v obýváku, jiná v kuchyni nebo ve wellnessu. Na druhou stranu se tu opakují stejné prvky a materiály, abychom udrželi jednotnou linii a interiér nepůsobil roztříštěně. Proto jsme celým domem nechali procházet dřevo a kámen,“ přibližuje koncept architekt.

Výrazným prvkem interiéru jsou vestavěné kostky obložené odlišným materiálem. Ta, která v hlavní obytné místnosti tvoří stěnu s krbem a z opačné strany schovává toaletu a prádelnu a prochází až do pokoje pro hosty, je obložena mramorem. Druhá kostka má oblé hrany a je obložena akátovými palubkami, jež byly použity i na venkovní fasádu. Palubky procházejí přes chodbu až do wellness a vracejí se přes vnější stěnu domu, kde vyplňují prostor mezi francouzskými okny.

Francouzská okna u bazénu je možné odsunout tak, aby se v létě místnost otevřela do zahrady. Celá wellness zóna je vybavena luxusními přírodními materiály jako je břidlicový obklad a dřevo.

„Chtěli jsme mít možnost terasu využívat při špatném počasí, proto jsme zvolili poměrně velkorysé zastřešení, které bylo kvůli dostatku světla v hlavní obytné místnosti prosvětleno kulatými světlíky, z nichž jeden je kryt pochozím sklem a druhým prorůstá strom,“ ukazují nám majitelé. Prvek kulatého světlíku je zároveň použit i v interiéru a díky prosklení přináší dostatek světla. Kruh je podsvětlen LED, takže efekt funguje i večer. Dům navíc skrývá další zajímavé detaily.

Bílá corianová deska barového pultu v kuchyni levituje díky ukotvení v základové desce ve vzduchu a podobně „napevno“ je v podlaze zapuštěný jídelní stůl. Vestavěné niky obložené dřevem slouží jako knihovny a upoutá také fialový štuk u vstupního schodiště a v ložnici. V té kryje stěny i strop, vytváří intimní atmosféru a dobře se doplňuje s obložením z olivy, které skrývá prostornou šatnu.

Další úložné prostory jsou v chodbě, kde vestavěné skříně s dveřmi z vlnkovaného bílého lamina působí jako dekorační prvek. Dům, který si majitelé naplánovali do posledního detailu, je zkrátka skutečně vychytaný. „Víc než dva roky usilovné spolupráce s architekty z Fandamentu se nám opravdu vyplatily“, usmívá se dnes majitel spokojeně.

Fotogalerie
8 fotografií