Některé domy v okolí jsou opravdu starobylé, část z nich byla postavena už v 16. století.

Úkolu změnit starý dům v rodinnou rezidenci se ujal ateliér Bruno Dias Arquitectura. Autoři přestavby kladli důraz zejména na minimalistické pojetí, eleganci a maximální komfort obyvatel. Znamenalo to využít původní budovu, rozšířit ji o velkorysý dvůr s travnatou plochou a zároveň chránit soukromí majitelů před pohledy od sousedů.

Architekti zachovali původní fasádu, ale interiér zcela vyčistili. Uvnitř se nachází hala, společenská zóna a studovna. Zbytek domu tvoří nízká přístavba ve tvaru písmena L, díky které uprostřed vznikl chráněný dvůr s trávníkem a bazénem. Okna nových místností se obrací směrem do dvora, takže obyvatelé jsou perfektně chráněni před ruchem z ulice i od sousedů.

Historický dům se změnil v moderní domov pro rodinu
Autor: Bruno Dias Architectura

Pojítko mezi starým a novým tvoří bílá výmalba a organicky zaoblený baldachýn, který zároveň slouží k zastínění dvorku. Tvar baldachýnu se zároveň v zrcadlí na trávníku a vytváří během dne pozoruhodné stínové divadlo.

Interiér domu je prostý. Zdi zdobí bílá výmalba kterou doplňují tóny světlé žlutého přírodního dřeva. Kromě podlahy se nachází také na nábytku a kuchyňské lince. Vše doplňují světle béžové závěsy s květinovým motivem, které vnáší do jinak minimalistického prostoru nádech vřelosti.

Fotogalerie
20 fotografií