Dům s výhledem do divoké přírody obklopují vzrostlé cedry a jedle a beze zbytku naplňují architektovo přání: být součástí přírody a pozorovat ji. Je zároveň také oslavou historie struktury a evoluce historie domu, protože Olsenův domov vznikal postupně během posledních šesti dekád.

Na začátku šlo o malý příbytek o velikosti 23 m2, díky kterému architekt mohl být uprostřed lesa. Se stavbou začal v roce 1959. Bylo mu tehdy 18 let. Celá stavba vyšla na 500 dolarů.

Příbytek se během let postupně proměňoval. Výrazných přístaveb se dočkal v letech 1981, 1997, 2003 a 2014 díky studiu Olson Kundig ze Seattlu, které majitel pomohl založit během padesátých let. V současnosti má úctyhodných 240 m2 a kromě hlavní ložnice zde najdete i dva pokoje pro hosty.

Dům stojí na svahu obráceném k jihu a nabízí výhled přes stromy na vodní hladinu. Pozemek Olsonova rodina zakoupila v roce 1900. A je to právě umístění domu, které z lesního obydlí dělá perfektní místo k odpočinku a pro kreativní práci.

Základní stavba stojí na pylonech a diskrétně prosvítá mezi stromy a do okolí zasahuje sérií podlouhlých balkónů a teras. Přirozeně vybíhají mezi stromy i skrz ně – žádný ze vzrostlých stromů nebyl pokácen. Staly se součástí designu domu. Ačkoli dům vznikal postupně, každý původní prvek byl zachován a integrován do nového designu v souladu s okolní krajinou.

Celkovému pojetí domu odpovídá i volba stavebních materiálů. Velká část lesního příbytku je postavena z překližky a recyklovaného dřeva. Terasy jsou z laminovaného dřeva a oceli, podlahy v interiéru i exteriéru jsou z jedle. Podobná je také barevná paleta, ve které se kromě šedé nachází také různé odstíny béžové. Příjemně souzní se stříbřitými tóny oblohy, zemitým pobřežím a tmavě zelenou okolních lesů.

Přechod mezi domem a okolím tvoří velkorysé skleněné plochy, které nabízejí úchvatný výhled do krajiny. Přesně tak jak říká Jim Olsen: “Všechno je o pohledu ven.”

Fotogalerie
20 fotografií