„Než si pořídíme trampolínu, měli bychom si v první řadě ujasnit, kam ji chceme umístit,“ radí odborník na bezpečnost trampolín Pavel Strnad a dodává, že by tam měl být kolem dokola dostatečný prostor, a hlavně rovina. „Trampolínu pak musíme samozřejmě také pořádně ukotvit, aby v důsledků případných poryvů větru nedošlo k nějakým poškozením.“

Mít doma na zahradě trampolínu se podle jeho názoru skutečně vyplatí, neboť ji děti využijí takřka v průběhu celého roku, od jara do podzimu. „Výhodou je, že si děti zaskáčou, uvolní si mysl, a přitom zpevní tělo,“ říká s úsměvem a doporučuje, abychom při výběru trampolíny dbali na několik věcí.

„Trampolína by měla mít vnitřní ochrannou síť, aby se noha dítěte vůbec nedostala do kontaktu s pružinami,“ vyjmenovává, „dále by měla mít zesílený kryt pružin, stabilní konstrukci a v horní části pevnou obruč.“ Samotné sestavení trampolíny prý také není nijak zvlášť složité a ve dvou lidech se dá perfektně zvládnout.

Trampolíny jsou vyrobeny tak, aby byly odolné vůči povětrnostním vlivům, a tak se nemusíme bát nechat ji venku i během deště. „Ideální by samozřejmě bylo přikrýt tu skákací plochu nějakou plachtou, na zimu bych ji pak buď celou složil, nebo pořádně přikryl – opět nějakou plachtou,“ navrhuje odborník.

Potíží se podle něj nemusíme bát, ani pokud jde o údržbu okolí trampolíny, neboť celá její konstrukce je velice lehká a snadno se s ní manipuluje, a tak se velice jednoduše dá například ve dvou lidech kousek přesunout a posekat trávník pod ní.

Vše o trampolínách a mnohem víc se dozvíte v dalším díle oblíbeného pořadu VYCHYTÁVKY LÁDI HRUŠKY, který běží v neděli ve 12:50 hod. na Primě.