Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Alarmující číslo: Až 30 % dětí má v první třídě deformované nožky! Umíte jim správně vybrat boty? Ročně jich podle výrobců kupujeme šest párů

/
  • Dětem ročně kupujeme až šest párů bot. Stále ale mají poničené nohy...
    Dětem ročně kupujeme až šest párů bot. Stále ale mají poničené nohy... (Profimedia.cz)
    3. října 2018 ● 10:27

    Kolik párů bot svému dítěti ročně kupujete? Podle České obuvnické a kožedělné asociace připadá na jedno dítě 5 až 6 párů za rok. Výrobci tak spočítali, že se u nás ročně prodá až sedm milionů botek pro děti do deseti let! Umíte je ale správně vybrat?

     

  • 1.

    Průzkumy jsou děsivé

    „Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně provedla před několika lety výzkum, který dokládá, že 99 % dětí se rodí se zdravýma nohama; když však přicházejí do 1. třídy základní školy, má již 30 % dětí poškození nohou, které je v drtivé většině nevratné po zbytek života“, vysvětluje odborný garant kampaně Sdružení českých spotřebitelů Libor Dupal.

    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Nožka roste až o 1,8 cm za rok!

    Noha dítěte velmi rychle roste, mění se v délce, šířce i v proporcích. Noha malého dítěte roste v průměru 15 až 18 mm za rok, u starších dětí 8 - 12 mm. Kosti nohy malého dítěte jsou dlouho chrupavčité, tudíž měkké a schopné se rychle deformovat buď špatnou obuví, nebo nadměrným zatížením. Dětské nohy mají sníženou citlivost vůči bolesti a tlaku. Z toho důvodu jsou děti ohroženy tím, že budou nosit příliš krátkou nebo jinak nepadnoucí obuv, aniž by si toho byly vědomy!

    Základem jsou správné boty.
    Autor: iStock

  • 3.

    Základní pravidla jak obouvat děti

    S péčí o nohu je nutno začít hned po narození dítěte. Již úzké a těsné punčošky nebo punčochové kalhotky omezí pohyb dětských nohou a mohou způsobit deformity.

     

    Dětská noha roste, obuv nikoliv. Kontrolujte pravidelně, zda dítě z obuvi nevyrostlo. „U batolat doporučujeme 1x měsíčně, u předškoláků a mladších školáků za 2 až 3 měsíce, u starších školáků za 4 až 5 měsíců, u 15letých až 20letých jednou za půl roku,“radí RNDr. Pavla Šťastná.

     

    Nové boty kupujte včas, když je to zapotřebí. V souladu s růstem nohou platí - čím menší dítě, tím více párů za rok. Poškození nohou vzniká, jestliže trvale nosíme krátkou obuv.

     

    Nekupujte obuv na tržištích a dětských burzách, nenechávejte děti nosit boty po starších sourozencích. Nevěřte deklarované velikosti uvedené na obuvi. Vnitřní prostor jednotlivých modelů obuvi se mnohdy liší od uvedené velikosti.

     

    Prohlížejte pravidelně, jak dítě obuv opotřebovává. Prohlížením obuvi poměrně snadno zjistíme první příznaky deformací nohou. Nepodceňujme přezouvání. Na přezouvání doporučujeme sandálovou obuv s tvarovanou stélkou, ve které se noha dítěte nepotí a která zabraňuje namáhání nožní klenby.

     

    Dodržujte pravidelnou hygienu nohou dětí, včasné a správné střihání nehtů, nošení bavlněných ponožek a punčocháčů.

    Nesprávný typ nebo velikost boty může dětem trvale poškodit jejich nožičky a způsobit další zdravotní problémy.
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Jak botku správně vyzkoušet?

    Při každém nakupování obuvi žádejte kvalifikované přeměření velikosti nohou dítěte. Obuv musí dobře padnout jak do délky, tak do šířky. Dětská obuv musí být vpředu před prsty o 10 až 15 mm delší než noha. Asi polovinu tohoto volného prostoru ve špici, kterému říkáme nadměrek, slouží jako rezerva pro volný pohyb prstů při prodloužení nohy za chůze, polovina pro růst.

     

    Je bezpodmínečně nutné, aby dítě obuv před zakoupením řádně vyzkoušelo. Nedoporučujeme zkoušet obuv bez předchozího přeměření nohy, pouze klasickým způsobem - tlakem prstu na špičku obuvi zjišťovat velikost nadměrku. Děti často reflexně pokrčují prsty, což vede k nákupu krátké obuvi. Jak již bylo uvedeno, děti mají sníženou hranici citlivosti na tlak a bolest, proto nám nemohou s určitostí potvrdit, že jim obuv nepadne. Je vhodné, aby dítě zkoušelo celý pár obuvi a aby se v nové obuvi prošlo po prodejně. Sledujeme při tom, zda obuv neklouže z paty.

    Autor: iStock

  • 5.

    Děti často přezouvejte

    K dobrým návykům patří správné užívání obuvi podle účelovosti. Pro celodenní nošení nejsou vhodné různé typy gumotextilní obuvi (tenisky, cvičky, kecky), které jsou určeny zejména pro sport a hry venku. Pro zcela malé děti se nedoporučuje nosit tenisky a textilní obuv s gumovou podešví. Zatímco teplota v usňové obuvi se zvýší asi o 10%, u textilní obuvi s pryžovou podešví je to až o 25%  Proto by tato obuv měla být používána krátkodobě pouze pro sport.

     

    Nezbytnou podmínkou zdravého vývoje nohou je rovněž nošení vhodné přezouvací obuvi doma i ve školních a předškolních zařízeních. Stejně tak neprospěje zdraví našich dětí, pokud je necháme celý den běhat v celogumové nebo plastové obuvi, která je vhodná pouze do deště a bláta.

    Autor: iStock

  • 6.

    Bota má být lehká a ohebná

    Doporučujeme obuv šněrovací, popřípadě uzavíranou páskem na sponu či suchý zip. V nejmenších velikostních skupinách vybírejte obuv výhradně kotníčkovou. V místě, kde se noha při chůzi ohýbá (tj. v oblasti prstních kloubů) musí být obuv co nejohebnější. Tuhá a nepoddajná obuv zvyšuje únavu a narušuje pohodlí chůze a zdravý vývoj nohou. Pamatujte, že čím silnější je podešev, tím je obuv tužší. Doporučujeme při výběru obuvi vyzkoušet, jaký odpor klade bota při ohybu špičky směrem k nártu.

     

    Často opomíjenou vlastností obuvi je její hmotnost. Ta má být co nejmenší, zvláště když si uvědomíme, že dítě udělá za den 18 až 20 tisíc kroků.


    VIDEO: Geniální metoda pětiletého kluka, jak zavazovat tkaničky u bot

    Video
    Video se připravuje ...

    Geniální metoda pětiletého kluka, jak zavazovat tkaničky u bot Facebook

     

Dnešní horoskopy