Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rodiče „odkládají“ děti na trampolíny. Můžou skončit na operačním sále, varuje chirurg

Video se připravuje ...
Autor: Klára Brunclíková - 
4. dubna 2019
06:15

Asi mnoho dětských chirurgů by si přálo, aby rodiče konečně pochopili, jak nebezpečná může pro jejich děti být obyčejná trampolína. Maminky, které vypustí své ratolesti za síť, ať se vyskáčou, totiž netuší, jak vážná zranění jejich dětem hrozí. Ty často končí na operačních sálech, kde je lékaři musejí „sešroubovat“. O dětských úrazech mluvil v pořadu Blesku Epicentrum přednosta kliniky dětské chirurgie a traumatologie v Thomayerově nemocnici Petr Havránek.

Přišlo jaro a počasí nás láká ven. Komu ale dělá těžkou hlavu, to jsou dětští lékaři. Právě se změnou počasí totiž přichází také nová vlna úrazů. Stačí vteřina nepozornosti rodičů, nebo malý, odhodlaný průzkumník, který bez dozoru vyrazí ven zkoumat svět, a poranění je na světě. 

Mnoho dětí hlavně o prázdninách je ponecháno svému osudu. A my se takových objevných skupin dětí, které vyrazí do okolí a objevují, co by všechno šlo dělat, téměř bojíme, protože tam vznikají ty úrazy,“ varoval v pořadu Epicentrum přednosta kliniky dětské chirurgie a traumatologie v Thomayerově nemocnici Petr Havránek.

„Úrazový hit jsou trampolíny. Skutečně nemine den, abychom neměli alespoň jedno nebo dvě děti poraněné z trampolín,“ popsal Havránek.

„Tam je to pro nás trošičku nepochopitelné. Naprostá většina našich pacientů se zraní na té trampolíně, aniž by nějak excesivně na té trampolíně skákali. Většinou jsou to děti, které jsou na té trampolíně dvě, tři, čtyři. Jsou na té trampolíně odložené svými matkami, aby za tou ohrádkou byly v bezpečí, ale to nejsou,“ vysvětloval Havránek.

Z trampolíny rovnou na sál

Sedm z deseti poraněných dětí na trampolíně tam není v době úrazu samo a často je poraní ostatní děti. A nejde jen o polámané ruce nebo nohy, z trampolíny může vzejít i velmi závažné zranění. Takový průměr těch zranění jsou středně závažné zlomeniny zápěstí nebo loktů. Děti pak musejí být často operovány,“ varoval přednosta kliniky, kam až může zdánlivě bezpečná zábava dětí dojít.

Pacient pak musí strávit několik dní v nemocnici a často ho musejí i „sešroubovat“. Mnohdy je to operace s vrtáním nějakých implantátů, které spojují kosti. Ne všechny ty úrazy musejí vždycky stoprocentně dopadnout bez následků,“ popsal lékař, jak po úrazech postupují.

Video Na trampolínu pouštějte vždy jen jedno dítě, jinak hrozí úraz (ilustrační foto) - archiv TV Prima
Video se připravuje ...

Taurus70 ( 4. dubna 2019 07:31 )

Pri zvlastni koordinaci pohybu dnesni mladeze ma bohuzel asi pravdu,jezdime na ruzne vylety s vnuckami kde se muzou vyblaznit ale je pravda ze kolikrat udelaji takovou hloupost kterou by clovek snad ani necekal nastesti predpokladam to horsi takze se zatim nic nestalo ale ..Hlavne at se na me nikdo nezlobi fyzicka kondice deti byla driv uplne jinde😌😌

komarov ( 4. dubna 2019 06:31 )

Asi je lepší když děti budou doma jen bezpečně sedět před blikající obrazovkou a venku bezpečně pomalu chodit na vodítku, aby je náhodou nenapadlo skotačit a prozkoumávat okolní svět 😒

Kopyto ( 4. dubna 2019 06:30 )

Syn si asi v 9 letech na trampolíně urazil horní zuby, bohužel už druhé

Zobrazit celou diskusi