Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za lékařem musí kvůli úrazu pětina dětí. Největší hrozbou je trampolína

Autor: sou - 
27. června 2016
06:20

Každé páté dítě musí kvůli úrazu ošetřit lékař. V létě se jejich počet ještě zvyšuje. Nejrizikovější je přitom skákání na trampolíně a sporty, které normálně děti nedělají. Rodiče by si tak na prázdniny měli vybavit lékárničky a vědět, jak který úraz ošetřit a kvůli čemu už musí navštívit doktora.

„Při úrazu i bezprostředně po něm při ošetření prožívá dítě stres a také bolest. Další dny po úrazu pak bolest provází i samotné hojení, a mírnění bolesti je proto důležitou součástí léčby. Zajistíme-li dostatečné tlumení bolesti při ošetření i v následném období, může se nepříjemný zážitek stát pouhou historkou pro spolužáky. A ne traumatizující vzpomínkou, která dítěti zkazí prázdniny,“ vysvětluje dětská praktická lékařka z Plzně Alena Šebková. 

Zatímco většinu školního roku prosedí ve školních lavicích a většinu zimy stráví v uzavřených prostorách, v létě je rodiče „vyhání“ na čerstvý vzduch. Díky dodržování pravidel prevence se může předejít vážnějším úrazům, ale drobným úrazům, oděrkám, podvrtnutím nebo pohmožděním se tak nejde vyhnout. Rodiče by tak měli mít po celé léto dobře vybavenou lékárničku a vědět, jak taková poranění ošetřit. 

Otevřenou ránu dezinfikovat, pohmožděninu chladit

„Na většinu poranění pohybového aparátu (tržné rány kůže, pohmožděniny či podlitiny) platí jednoduché pravidlo – znehybnit, chladit otok a dezinfikovat otevřenou ránu, případně zastavit krvácení a ránu krýt sterilním obvazem,“ upřesňuje Šebková.

V případě potřeby pak lze podle ní tlumit bolest analgetiky. „Léčba bolesti zlepší komfort hojení, umožní i klidný a nerušený spánek dítěte a následně brzké navrácení malého pacienta k jeho běžným aktivitám,“ doplňuje lékařka. 

Nejčastější úrazy jsou přitom takové, kterým se dá zabránit správnou výbavou a opatrností. Jedná se hlavně o úrazy při bruslení, na kole, v bazénu nebo při dalších aktivitách. „Krásné letní počasí a dovolené lákají dospělé i děti ven a do přírody. Jezdí na kole, na bruslích, běhají po lese, sportují na hřištích, relaxují na koupalištích nebo třeba navštěvují turistické zajímavosti. A právě s tím, že jsou lidé více aktivní a podnikaví, se pojí zvýšené riziko úrazu,“ uvádí ředitelka odboru klientského servisního centra ČSOB Pojišťovny Iva Knapová.

Hrozbou jsou brusle, skoky do vody i na trampolíně

Lidé by tak podle ní neměli před vyjetím na in-line stezku zapomínat na chrániče. Při skocích do vody by zase měli dávat velký pozor na to, zda je dopadové místo opravdu bezpečné. „Jednou z nejrizikovějších činností je podle dat naší pojišťovny skákání na trampolíně. Vždy odhadněte své schopnosti a nezkoušejte akrobatické triky, které nemáte pod kontrolou,“ varuje Knapová s tím, že děti by na ní mely být vždy pod dozorem dospělých. 

V případě vymknutí kloubu je potřeba vyhledat lékaře. Také zdánlivě drobné poranění například rezavým hřebíkem by se mělo alespoň konzultovat s lékařem, protože u nich hrozí vážné infekční komplikace. Na dezinfekci je třeba myslet například i při vyndání třísky. Obecně platí, že čím více rána krvácí, tím menší je riziko infekce a naopak.

anyyt ( 27. června 2016 08:11 )

Bohužel musím toto varování potvrdit. I my máme v rodině čerstvé vážné zranění z trampolíny. Můžeme být rádi, že dítě má "jen" tříštivě zlomené obratle a další kompresivně zhmožděné (slisované) ...že neskončil na vozíčku nebo na hřbitově, jak říkal lékař. Na prázdniny máme ted totálně po aktivitách. Dávejte na svoje děti pozor a nejlépe radši se trampolínám naprosto vyhněte. Tenhle šmejd patří akorát tak do šrotu.

Zobrazit celou diskusi