Zdaleka ne všichni psi mají rádi vodu, někteří se jí dokonce bojí. A to je určitě škoda. Plavání je totiž pro psy přirozené a je skvělým způsobem, jak jim zlepšit kondici, posílit svaly, zabavit je a třeba i unavit. V horkých letních dnech se navíc ve vodě mohou příjemně ochladit, což určitě ocení.

Psi se totiž nepotí. S vysokými teplotami se tak mohou vyrovnat jen rychlým intenzivním dýcháním s doširoka otevřenou tlamou a jazykem vyplazeným až „na vestu“. Osvěžující koupel je tak nejlepším řešením.

Dejte ale pozor na to, kam se váš pes chystá skočit. Voda by měla být vždy v rámci možností čistá, neměly by v ní být sinice, ale ani žádné odpadky. Zkrátka taková, ve které byste si sami klidně zaplavali. Uvědomte si, že se vašemu mazlíčkovi dostane na holou kůži, do očí i do uší. Ze znečistěné vody by mohl mít problémy s kožními infekcemi.!

Pozor si dejte také na řeky, potoky a přítoky vody, kde je silnější proud. Pejsek by ho nemusel zvládnout a ten by ho mohl stáhnout pod vodu. Vlez do vody vždy musí být pozvolný. Pokud se bude koupat v klasickém bazénu, zajistěte mu bezpečný výlez. Z bazénu s kolmou stěnou se totiž v okamžiku může stát smrtící past, pejsek se totiž bez pomoci nedostane ven.

Podívejte se na pejsky všech možných ras i plemen, kteří si vodu a plavání dokážou vychutnat:

Fotogalerie
1 fotografie