Kočky se obvykle vody bojí. To však není rozhodně případ zrzavo-bílé kočičky z Havaje. Ta si totiž vodu užívá se vším všudy. Na surfovém prkně společně se svou paničkou brázdí rozbouřené vlny oceánu. Vedle toho plave skoro jako rybička. A to i přes svůj velký handicap.

Nankuli, zkráceně jen Kuli, jak se kočička jmenuje, není žádná papírová fiflena s rodokmenem. Její majitelky, Alexandra Gomez (27) a Krista Littleton (32) z Honolulu, ji našly opuštěnou ve staré polorozpadlé boudě u pláže, když jí byly jen tři měsíce.  Vážila necelých pět set gramů, byla hladová, špinavá a trpěla vážnou oční infekcí. Ani veterinář už nedokázal jedno z jejích poloslepých očiček zachránit. Kuli musela podstoupit operaci, při které jí nakonec muselo být odstraněno celé oko.

A možná právě to bylo důvodem, proč kočička teď tak miluje vodu. Alespoň to si myslí Kristina s Alexandrou. Její pooperační stav totiž vyžadoval časté rehabilitační koupele. A při nich si Kuli zřejmě vodu oblíbila. Navíc ji obě děvčata, která chodí denně surfovat, nechtěla nechávat samotnou doma, takže ji brala na pláž s sebou. Když dívky viděly, že se jejich mazlíček vody nebojí, občas ji na mělčině na prkně povozily. Problém ale byl, že jí mokré tlapky na hladké ploše dost klouzaly.

Dívky proto napadlo, že by Kuli mohly pořídit polystyrenovou desku, do které bude moci drápky snadno zatnout. A protože dbají na bezpečnost, koupily jí také plovací vestu. Na měkkém prkně kočička získala potřebnou sebedůvěru a naučila se, jak se správně na vodě pohybovat. Díky tomu už nemusí vytahovat drápky, a dívky ji tak klidně mohou brát s sebou i na velké vlny, které s nimi Kuli sjíždí na jejich zádech.

Nový ročník soutěže Kočka Česka právě odstartoval! Pokud právě i vy máte doma toho nejroztomilejšího chlupáčka, přihlaste ho do soutěže, která probíhá na webu www.kockaceska.cz