Tím prvním v našem seriálu je stále oblíbenější zakrslý králík. Ten je pro děti, a nejen pro ně, ideálním mazlíčkem. Králíčci jsou čistotní, společenští, přátelští a překvapivě chytří. Dají se dokonce i částečně vycvičit. Musíte ale počítat s tím, že i když tenhle domácí mazlík není zase tak náročný na čas, potřebuje častý kontakt s lidmi. Pokud se cítí osaměle, trpí. Dokonce může i začít dělat naschvály a ničit vybavení bytu, což může být problém, vezmeme-li v úvahu, že králíček by měl být alespoň čtyři hodiny denně mimo klec. Potřebuje se totiž dostatečně proběhnout. Uvědomte si také, že nejde o krátkodobý závazek. Tenhle mazlíček se totiž může dožít i víc jak deseti let.

Chovatelská stanice vs. obchod se zvířaty

Když už se pro králíčka rozhodnete, kupte si ho nejlépe od chovatele. Jen tak máte skutečně jistotu, že si domů nepřinesete běžně chovaného domácího králíka, který vám naroste do obřích rozměrů, nebo nějakého křížence. Seznam chovatelských stanic najdete například na internetu. Chovatel vám poskytne veškeré záruky, umožní vám vidět rodiče. Původ nemáte ve většině případů zaručený ani v obchodech se zvířaty. Tam jsou bohužel často zvířata dodávána z pěstíren, kde jsou zvířata chována v nevyhovujících podmínkách jen za účelem zisku. Nehledí se na genetiku, správnou výživu, ani časové rozmezí mezi vrhy.

Zakrslý králík Teddy a další plemena. Které zvolit?

Na výběr máte z mnoha plemen. Mezi nejoblíbenější patří zakrslý králíček Teddy, který je hodně mazlivý a svojí hustou hebkou srstí připomíná plyšového medvídka. Pokud chcete skutečně menší zvířátko, zvolte si mini králíčka s krátkými oušky, který dorůstá do váhy okolo jednoho kila a dvaceti deka. Zakrslý králík beránek má dlouhé uši a je o něco větší a robustnější, v dospělosti váží i přes dva kilogramy. Populární jsou i zakrslí lvíčci, kteří se od ostatních zakrslíků odlišují hřívou na krku nebo osrstěním zadních končetin. Setkat se můžete i s angorským nebo liščím zakrslým králíčkem, rexem a mnoha dalšími plemeny.

Klec pro králíka: Jakou koupit a proč ji nedávat do ložnice?

Co budete potřebovat, pokud si do bytu pořizujete mazlíčka? Nejdůležitější je kvalitní klec. Ta by měla být dostatečně velká,  doporučované rozměry jsou 100 x 50 x 50 centimetrů. Vyberte takovou, která má hlubokou plastovou vanu, tedy tu spodní část. Díky ní nebudete mít stále všude rozházenou podestýlku, zbytky jídla a případně i bobky. Nezapomeňte ani na záchod. Ten by měl být jak v samotné kleci, tak i v místnosti, kde se bude králíček volně pohybovat.

Klec s králíčkem by měla být umístěna na klidném místě, kde není průvan. V žádném případě by na ni nemělo svítit přímé slunce a neměla by být ani u topení. Místo vybírejte skutečně pečlivě, protože během života by se už klec neměla přemisťovat. Raději ji neumisťujte tam, kde se spí. Králíci jsou totiž v noci velmi aktivní.

Srst, drápky, uši. O co všechno se musíme starat?

Stejně jako o všechna domácí zvířátka, i o zakrslíka se musíte pravidelně a správně starat. Aby byl váš králíček zdravý a jeho klec nebyla zdrojem zápachu, je nutné ji udržovat v čistotě. Jednou denně odstraňte nesnězenou potravu, vyměňte vodu v napáječce, dejte králíčkovi čerstvé seno. Obden celou klec vyčistěte, vyměňte znečištěnou podestýlku. Kromě granulí mu jako zpestření dopřejte sušený neplesnivý chléb, zeleninu (mrkev, kedlubny) a ovoce (jablka), na jaře smetánku lékařskou, jitrocel či jetel.

Králíka pokud možno nekoupejte. Dlouhosrstá plemena ale minimálně jednou denně vykartáčujte. Přibližně každé tři měsíce je také nutné kleštičkami odstříhnout přerostlé špičky drápů. Poznáte je tak, že přesahují délku srsti na končetinách. Asi jednou za tři měsíce mu navlhčenými vatovými tampony opatrně vyčistěte uši. Jednou až dvakrát do roka je pak třeba ho nechat očkovat proti moru a myxomatóze. Pozor také na přerůstání předních zubů, kromě suchého chleba by měl mít k dispozici větve z chemicky neošetřených ovocných či jiných listnatých stromů.

VIDEO: Podívejte se, jak můžete pomoci mořským želvám i v Česku!