Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Mandle jsou skvělé nejen na pečení. Využijte je také pro svou krásu

/
  • (istock.cz)
    8. prosince 2022 ● 06:00

    Mandle milujeme. Na slano, na sladko a oceňujeme je i v kosmetice. A víte, co je úžasné? Že si spoustu kosmetických mandlových receptů můžeme připravit i samy doma.

    Mandle jsou z kosmetického pohledu poklad pro pleť. Používají se k jejímu zjemnění a rozjasnění už od starověku. Jsou doslova zásobárnou živin. Obsahují hodně vitaminu E, antioxidantů a omega-3 mastných kyselin. Mají také vyživující, protizánětlivé a hojivé vlastnosti. Pojďme toho využít. Máme pro vás deset skvělých tipů...

  • 1.

    Krém na ruce a nehty

    Autor: istock.cz

    Asi 4 lžičky mandlového oleje smícháme se 2 polévkovými lžícemi běžného krému na ruce a před spaním důkladně vetřeme do nehtů i nehtových lůžek. Poté rozetřeme i po rukou. Necháme působit celou noc. Nehty budou pevnější a pokožka na rukou se výrazně zjemní. Naše rada: kupte si v drogerii speciální bavlněné rukavičky, abyste si neumastila povlečení.

  • 2.

    Proti lupům

    Autor: istock.cz

    Přibližně 10 kapek mandlového oleje smícháme se stejným množstvím kvalitního slunečnicového oleje a před mytím vlasů ho jemně rozetřeme do vlasové pokožky. Necháme působit 40 minut. Poté si vlasy umyjeme.

  • 3.

    Mandlový olej

    Autor: istock.cz

    JAK SI VYROBIT DOMÁCÍ MANDLOVÝ OLEJ?

    Kilo oloupaných mandlí opláchneme a necháme odkapat. Poté vložíme do mixéru a začneme pomalu mixovat. Když mixování začne drhnout, přidáme pár kapek panenského olivového oleje. Mixujeme dál, až začne vznikat jemná mandlová pasta. Přemístíme ji do nádoby a při pokojové teplotě necháme stát přibližně 14 dní. Oddělený mandlový olej slijeme a můžeme používat.

  • 4.

    Na zahuštění obočí

    Autor: istock.cz

    Budeme potřebovat asi 3 kapky ricinového oleje, které smícháme se stejným množstvím mandlového oleje. Směs jemně vetřeme do obočí a ještě jemně masírujeme. Necháme působit přes noc. Ráno opláchneme studenou vodou.

  • 5.

    Proti tmavým kruhům a vráskám

    Autor: istock.cz

    Mandlový olej a zelený čaj jsou skvělou kombinací pro péči o pokožku kolem očí a proti tmavým kruhům. Do šálku vroucí vody vložíme dva sáčky zeleného čaje a necháme 5 minut louhovat. Po vychladnutí sáčky vyjmeme a uložíme je do jiné nádobky, ve které je necháme vychládat dalších asi 20 minut. Pak z nich vymačkáme co nejvíc tekutiny, do které přidáme 5 kapek mandlového oleje. Necháme na pokožce působit 15 minut. Poté smyjeme tamponkem navlhčeným ve vlažné vodě.

  • 6.

    Maska pro krásné vlasy

    Autor: istock.cz

    Budeme k tomu potřebovat mandlové mléko. Jak ho vyrobit? Neloupané mandle zalijeme čtyřmi hrnky vody a necháme přes noc odležet. Ráno vodu vylijeme a mandle propláchneme. Opět přelijeme čtyřmi hrnky vody a vše rozmixujeme. Procedíme přes plátýnko a můžeme používat. Ve vztahu k vlasům mléko zajišťuje například jejich rychlejší růst, sílu a lesk. Stačí, když si jím před každým mytím pořádně promasírujeme vlasovou pokožku a rozetřeme ho po celé délce vlasů. Působit necháme asi 15 minut. Mléko můžeme po lžičkách přidávat i do kondicionéru.

  • 7.

    Hydratační maska

    Autor: istock.cz

    Mandle necháme namočené přes noc. Poté rozmixujeme na jemnou kaši. Půl šálku mandlové kaše pak smícháme se čtvrtinou šálku rozmačkaných banánů a lžící oblíbené pleťové vody – vhodná je například růžová. Směs naneseme na obličej a necháme působit 20 minut. Poté smyjeme napřed vlažnou a potom studenou vodou.

  • 8.

    Mandlový peeling

    Autor: istock.cz

    Šálek mandlí necháme přes noc máčet ve vodě. Poté je rozdrtíme na zrnitou pastu. Přidáme dvě lžíce medu a důkladně směs promícháme. Vznikne vynikající peeling. Používáme ob den, oplachujeme vlažnou vodou. Poté použijeme běžnou tělovou kosmetiku.

  • 9.

    Mandle proti spálení

    Autor: istock.cz

    Vynikající vlastnosti mají mandle i při regeneraci příliš opálené až spálené pokožky. Půl šálku cizrnové mouky smícháme se šálkem mandlí a půlšálkem jogurtu. Směs pak naneseme na postižená místa a necháme působit alespoň 20 minut. Omýváme studenou vodou.

  • 10.

    Na pročištění a regeneraci pleti

    Autor: istock.cz

    Mandlové mléko slouží na čištění a regeneraci pleti. Jak na to? Na vatový tamponek ho použijeme pár kapek a dočistíme tak odlíčenou pokožku. Poté použijeme běžnou kosmetiku. Hodí se zejména pro zralou pleť.

     

    Kosmetické vychytávky za skvělé ceny najdete také na našem Bazaru Blesk.

     

    Článek vyšel v aktuálním čísle Blesk zdraví. V prosincovém čísle se například dozvíte, jak mít krásnou pleť i v zimě, jak se rychle zbavit rýmy, nebo vše důležité o vonných tyčinkách. Poznáte vánoční symboly, které i léčí, a také vánoční tabuli u sousedů včetně receptů. Časopis koupíte ve všech trafikách nebo s dopravou ZDARMA v našem iKiosku

     

    Blesk zdraví 12/2022
    Autor: archiv

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy