Nejlepší levandulové recepty. Polechtejte chuťové pohárky madlenkami, brownies nebo pudingem
-
Tuhle báječnou léčivku máme spojenou hlavně s Francií, ovšem i u nás se jí mimořádně daří. Nepromeškejte ani vy ten kouzelný čas, kdy krásně kvete a přineste si kousek té vůně i do své kuchyně.
Čerstvé nebo sušené levandulové květy můžete totiž využít i při vaření nebo pečení. Je spousta možností, jak jí můžete zpracovat a potěšit chuťové pohárky...
VideoVideo se připravuje ...Připravte si domácí levandulový sirup. FTV Prima
- 1.
Levandulové brownies
Autor: istock.czBUDETE POTŘEBOVAT:
- 200 g kvalitní hořké čokolády
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 ml hladké mouky
- 150 g Hery
- 200 g krupicového cukru
- 3 vejce
- 4 lžičky sušených květů levandule
- 1 hrst pekanových ořechů
POSTUP:
Do mísy dejte nalámanou čokoládu, kostičky tuku, smetanu a krupicový cukr. Vše nechte v mikrovlnné troubě rozehřát, až se tuk a čokoláda rozpustí. Získanou směs vyšlehejte, postupně do ní zašlehejte vejce, pak hladkou mouku a 1 lžičku levandule. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem, přidejte pekanové ořechy a zbytek levandule a pečte v troubě vyhřáté na 175 °C, propečení vyzkoušejte špejlí.
- 2.
Ledové kouzlení
Autor: istock.czPřipravte si originální ledové kostky. Jimi můžete osvěžit vzhled domácích limonád. Budete potřebovat tvořítka na led nebo nanuky, dřívka a vedle květů levandule můžete přidat další rozkvetlé jedlé květiny nebo lístky bylinek. Rozdělte je do tvořítek, zalijte vodou (přidat do ní můžete trochu citronové nebo limetkové šťávy) a dejte zmrazit. Až kostky začnou tuhnout, vložte do nich ještě dřívka.
- 3.
Sladká šťáva
Autor: istock.czNa zimu si udělejte zásobu zdravé šťávy.
BUDETE POTŘEBOVAT:
- 200 g květenství levandule
- 2 bio citrony
- 3 litry vody
- 1 kg krupicového cukru.
POSTUP:
Do velkého hrnce nasypte levanduli, přidejte kolečka dobře omytých citronů a vše zalijte vodou. Další den slijte přes čisté plátno tekutinu a lehce levanduli vymačkejte. Výluh smíchejte s krupicovým cukrem a povařte na mírném ohni, až se cukr zcela rozpustí. Slijte tekutinu do lahví (do každé můžete přidat pár stonků rozkvetlé levandule) a po vychladnutí uzavřete. Skladujte v chladu a suchu. Podle chuti můžete šťávu ředit vodou nebo minerálkou.
- 4.
Sůl nad zlato
Autor: istock.czKvítky levandule si můžete přidat do soli, ideálně se k tomu hodí hrubozrnná mořská sůl. Jedlou pak přidejte do čerstvých zeleninových salátů nebo pomazánek nebo špetku vmíchejte do domácího karamelu. Do koupelové soli můžete zamíchat celá květenství nebo nastříhanou nať. Přidejte si ji do relaxační koupele na zklidnění a uvolnění po velké námaze.
- 5.
Máslové madlenky s levandulí
Autor: shutterstock.czBUDETE POTŘEBOVAT:
- 180 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 2 vejce
- 80 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkové pasty
- 1 sáčku kypřicího prášku
- 1 bio citronu
- 1 lžíce levandulových květů
- špetka soli
- kousek másla na vymazání formiček
- moučkový cukr s vanilkou na posypání
POSTUP:
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, pak přidáme rozpuštěné máslo, kůru a šťávu z půlky citronu a mouku smíchanou se solí a kypřicím práškem a nakonec květy levandule. Těstem naplníme formičky vymazané máslem, zhruba do dvou třetin výšky, a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C dorůžova. Upečené madlenky vyklopíme z formiček a pocukrujeme.
- 6.
Levandulový cukr
Autor: istock.czBUDETE POTŘEBOVAT:
500 g krupicového cukru
1 hrst čerstvých levandulových květů
POSTUP:
Do mísy nasypeme krupicový cukr, přidáme květy, lehce promícháme, dáme do sklenice a uzavřeme. Cukr můžeme použít do těsta na sušenky nebo s ním zdobit sladké dezerty. Hobby tip: Pokud máte rádi bohaté chutě, přidejte do cukru ještě kousek citronové kůry nebo vanilkový lusk.
- 7.
Rýžový pudink
Autor: shutterstock.czBUDETE POTŘEBOVAT:
250 g rýže
400 ml mléka
50 g másla
100 g krupicového cukru
1 vanilkový lusk
2 lžíce květů levandule
250 g kompotovaných nebo čerstvých švestek
1 sáček skořicového cukru
pár lžic vody
POSTUP:
Švestky přepůlíme a krátce podusíme s troškou vody a skořicovým cukrem, ke konci vaření přidáme k ovoci levandulové květy. Rýži krátce osmahneme na másle, zalijeme ji mlékem, přidáme cukr, dřeň z vanilkového lusku a za občasného zamíchání vaříme na mírném ohni, až se rýže rozvaří. Pudink rozdělíme do misek a ozdobíme ho dušenými švestkami. Před podáváním necháme pudink vychladit.
Recepty vyšly v časopise Blesk vaše recepty. Zakoupíte ho v každé trafice nebo na Košík.cz s doručením až před vaše dveře.