Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jak odstranit přilepenou žvýkačku z bot nebo oblečení? Díky těmhle tipům to zvládnete

/
  • žvýkačka
    žvýkačka (iStock)
    13. listopadu 2019 ● 06:00

    Tuhle situaci zažil někdy každý. Obyčejná žvýkačka, kterou někdo nevyhodil, jak měl, se nám nešikovně přilepí na oblečení a boty. Co s tím? Jak nejlépe odstranit lepkavou hmotu, aniž bychom museli oblíbené kousky nakonec stejně vyhodit?

    Někteří lidé se bohužel nenaučili žvýkačky vhazovat do koše, a tak se nám lehko může stát nepříjmená situace, kdy si na žvýkačku sedneme na lavičce nebo v tramvaji nebo se nám přilepí na botu. Naštěstí existují osvědčené triky, jak si s otravnou žvýkačkou poradit a zbavit se jí rychle a zároveň šetrně.

  • 1.

    Zmraržení

    žvýkačka
    Autor: iStock

    O tomto tipu jste nejspíš slyšeli, funguje totiž spolehlivě. Oděv, na kterém je přilepená žvýkačka, vložte do mrazáku a nechte společně se žvýkačkou zamrznout, což může trvat i několik hodin. Žvýkačka ztvrdne, takže ji poté jednoduše sloupnete pomocí nože nebo špachtle. Oblečení následně vyperte.

  • 2.

    Ledová kostka

    žvýkačka
    Autor: iStock

    Pokud chcete proces urychlit, můžete použít i zmrazenou zeleninu nebo kostky ledu a jezdit nimi po oblečení, dokud žvýkačka neztvrdne a nepůjde odlepit.

  • 3.

    Fén

    žvýkačka
    Autor: iStock

    Odstranění můžete zkusit nejen zmrazením, ale i s pomocí oteplování. Pomocí fénu zahřejte místo, kde se žvýkačka přichytila. Když je žvýkačka dostatečně zahřátá, použijte mikrotenový sáček a žvýkačku jednoduše přilepte na něj.

  • 4.

    Líh

    žvýkačka
    Autor: iStock

    Nalepila se vám žvýkačka na opravdu jemnou látku, kterou se bojíte zmrazit či vložit do horké vody? Použijte líh. Líh by neměl látku obarvit ani umastit. Na houbičku nebo hadřík naneste menší množství lihu, otřete místo se žvýkačkou a nechte pár minut působit. Poté žvýkačku seškrábněte příborovým nožem či ještě lépe dřevěnou špachtlí.

  • 5.

    Arašídové máslo

    žvýkačka
    Autor: iStock

    Pokud máte doma arašídové máslo, máte vyhráno. Tato metoda nejlépe účinkuje při odstraňování žvýkačky na podrážce boty. Naneste špičkou nože trochu na lepkavou gumu a přejíždějte po povrchu. Žvýkačka tím změkne a smísí se s arašídovým máslem. V tuto chvíli už jen stačí hmotu oškrábat a zbytek očistit mýdlovou vodu a kartáčkem.

  • 6.

    Kobercová páska

    žvýkačka
    Autor: iStock

    Zkusili jste žvýkačku odstranit, ale na oděvu ještě zůstaly její zbytečky? Pak se vám bude hodit trik s páskou na koberce. Ta vám pomůže poslední stopy po žvýkačce dostat dolů. Stačí na oděv v místech, kde byla žvýkačka, nalepit kobercovou pásku a strhnout. Díky tomu, že je silná, dokáže zbytky žvýkačky na sebe nalepit. Pravděpodobně budete muset postup několikrát opakovat, ale určitě po žvýkačce nezůstanou ani stopy.

     

    Náš tip: Časopis Blesk Hobby přináší rady a návody, jak jednoduchým a levným způsobem něco opravit, vyrobit, přestavět nebo vypěstovat. V listopadovém čísle najdete například tipy, jak slavnostně ozdobit dům. Navíc součástí časopisu je dárek - praktické samolepky na vánoční dárky, které určitě oceníte. Časopis zakoupíte na novinových stáncích. Nebo si ho můžete objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE.

    titulka Blesk hobby
    Autor: archiv

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy