Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obyčejná křída? 5 důvodů, proč je dobré ji mít doma

/
  • (iStock.com)
    13. června 2019 ● 06:00

    Možná už je to dávno, kdy jste ji ve školních letech používali. Ale věděli jste, že se opravdu hodí mít tuto klasickou školní pomůcku v domácnosti při ruce? Co všechno může zachránit?

    Stojí pár korun a seženete ji v každém papírnictví. A nemusíte ji kupovat jen pro děti na malování na tabuli či chodníky. Má totiž mnohostranné využití. Bylo by škoda, kdybyste je nevyzkoušeli… Jen dejte pozor na to, abyste pro tyto tipy použili křídu školní, ne tu, která je určena pro umělecké tvoření.


  • 1.

    Poradí si se skvrnami

    křída
    Autor: iStock.com

    Stačí chvilka nepozornosti a kousek oběda vám skončí na tričku či kalhotech. Co ale s ošklivým mastným flekem od majonézy či oleje? Nejspíš byste to nečekali, ale velmi dobře si s ním poradí právě křída. Její absorpční schopnosti totiž z látky mastnotu pěkně vysají. Na mastnou skvrnu křídu nadrťte a nechte působit několik hodin – ideálně přes noc. Postižené místo můžete také silně pomalovat křídou a také nechat působit. Pak už jen křídu vykartáčujete a oblečení vyperete jako obvykle.

  • 2.

    Šperky jako nové

    křída
    Autor: iStock.com

    Máte doma šperky, které jsou rodinným pokladem, ale zdaleka nevypadají tak, jak byste si představovali? Není potřeba mít černající šperky. Stačí, když do krabičky či šperkovnice, kde je máte uložené, umístíte křídu. Ta nasaje přebytečnou vlhkost a šperky vydrží mnohem déle lesklé. Kdysi to samé babičky dělaly se stříbrnými příbory a opravdu to fungovalo! 

  • 3.

    Zbaví vás nepříjemných pachů

    křída
    Autor: iStock.com

    Nepříjemný odér, který se line například z koše na prádlo, vám nemusí znepříjemňovat domácí pohodu. S pachem si dobře poradí právě křída. Dejte do staré silonky pár školních kříd, zauzlujte a dejte na dno koše. Zápach nebude mít  šanci, jelikož ho křída dobře pohltí. Nezapomeňte ale jednou měsíčně křídy vyměnit.

  • 4.

    Korektor na stěny

    křída
    Autor: iStock.com

    I na bílé stěně se občas může stát nehoda, která nás pak bije do očí. Pokud není příliš velká, nemusíte se hned pouštět do malování pokoje. Mapičky od rozlité vody, jemné šmouhy či menší nedokonalosti můžete zakrýt touto školní pomůckou. Použijete ji zkrátka jako korektor – nevhodné fleky prostě křídou překreslíte.


  • 5.

    Past na mravence

    křída
    Autor: iStock.com

    Křída vás také ochrání před nevítanými hosty, a to malými mravenci, jejichž cestičky nás dokážou pořádně otrávit. Triků, jak s nimi zatočit, je velké množství. A pořídit si můžete samozřejmě i nějaké chemické hubiče. Ale vždy je dobré to zkusit ne tak drastickou cestou. Mravenčí cestičky můžete účinně a levně překazit křídou. A to tak, že inkriminovaná místa obkroužíte křídou. Pokud to nebude stačit, posypte místa nastrouhanou křídou. Hlavně tam, kudy se k vám do bytu mravenci dostávají – k prahu dveří či na parapet. Mravenci mají z nějakého důvodu problém křídu překročit. Takže se můžete těšit, že k vám domů už nezavítají.



Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy