Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nevyhazujte staré noviny! 8 tipů, jak je ještě skvěle využijete

/
  • (iStock)
    23. dubna 2023 ● 06:00

    Dočetli jste noviny a míříte s nimi rovnou do sběru či tříděného odpadu? Zadržte. A pár výtisků si vždy schovejte. Novinový papír využijte ještě na spoustu praktických i kreativních věcí.

    Co se týče obsahu, jsou staré noviny jistě už k ničemu. Vždyť se říká, že není nic staršího než včerejší noviny. Ale bylo by škoda, kdybyste noviny nevyužili ještě jako dobrého domácího pomocníka. Pomůžou vám totiž nejen s vlhkostí i zápachem, ale můžete s nimi dokonce i hezky tvořit. Podívejte se s námi na několik jednoduchých a osvědčených tipů.

  • 1.

    Odstraní nežádoucí pach

    noviny využití
    Autor: iStock

    Novinový papír skvěle absorbuje pachy. Takže ho neváhejte použít tam, kde je třeba. Stačí noviny zmuchlat a vycpat s nimi zapáchající boty, zamořený šuplík, tašku, kufr, termosku či plastovou nádobu na potraviny. Zapáchající předmět novinami dobře uzavřete a nechte je působit alespoň do druhého dne. Noviny pomohou nasáknout například i pach z odpadkového koše. Stačí, když je položíte na dno.

  • 2.

    Vysuší mokré boty

    noviny využití
    Autor: iStock

    Tenhle trik je všeobecně známý, ale občas se na něj zapomíná. A jistě se vám bude hodit v zimním období, kdy lehko přijdete domů s botami mokrými od tajícího sněhu, nebo dokonce deště. Takže opět noviny zmuchlejte a vycpěte jimi mokré boty. Noviny nasáknou vlhkost zevnitř a rychleji vše vysuší. Boty nechte vyschnout při  pokojové teplotě, nikoli u přímého zdroje tepla. Boty, hlavně ty kožené, by se vám totiž mohly nadobro zkroutit a zničit. Noviny nezapomeňte po několika hodinách vyjmout a vyměnit za nové, suché.

  • 3.

    Okna bez šmouh a rosy

    noviny využití
    Autor: iStock

    Hlavně v zimě trápí většinu domácností rosení oken. Možná se už i vám stalo, že jste na zdech, podlaze nebo okenních parapetech našli malé loužičky vody. Pokud na parapety položíte novinový papír, ten do sebe téměř veškerou vlhkost nasaje.

    Noviny využijete ale i při mytí oken. Osvědčeným trikem našich babiček na leštění oken byly a stále jsou právě noviny. Dávejte si však pozor, aby noviny nebyly z lesklého papíru.

  • 4.

    Zrcadla budou jako nová

    noviny využití
    Autor: iStock

    Pokud potřebujete vyčistit stará zašlá zrcadla, i tentokrát si vezměte k ruce noviny. Namočte je do roztoku octa a teplé vody v poměru 1:1 a budete překvapeni, jak plocha prokoukne a zrcadlu se vrátí lesk.

  • 5.

    Vyleští kuchyňský dřez

    noviny využití
    Autor: iStock

    Noviny si poradí i se zašlým nerezovým dřezem. Stačí, když ho ještě vlhký vyleštíte zmačkaným novinovým papírem. Pomocí něho dokážete dřez dokonale vyleštit, a to mnohdy i lépe než pomocí různých utěrek z mikrovlákna.

  • 6.

    Ochrání křehké věci

    noviny využití
    Autor: iStock

    Hromadu starých novin určitě skvěle využijete při stěhování nebo posílání balíčku poštou. Všechny křehké věci do nich dobře zabalte. A nezapomeňte vycpat také celou krabici, ve které budete předměty přepravovat, zmuchlanými novinami. Účinně tak předejdete nechtěnému poškození či rozbití.

  • 7.

    Zadusí plevel

    noviny využití
    Autor: iStock

    Tento tip se hodí pro všechny zahrádkáře, kteří stále dokola bojují s otravným plevelem. Vyzkoušejte ho na odplevelení záhonu před setím a sázením. Navlhčené a složené noviny naskládejte do několika vrstev a rozložte je na záhonku. Navrch nakonec přidejte silnou vrstvu mulčovací kůry nebo drceného listí. Pod touto vrstvou se plevel zaručeně udusí. Zabrání jeho růstu a časem se noviny rozloží.

  • 8.

    Podpoří vaši kreativitu a fantazii

    noviny využití
    Autor: iStock

    Poslední tip je spíše pro zábavu, ale ve finále i on má praktické využití. Staré noviny totiž celkem snadno předěláte na užitečný a zajímavý výrobek. Možná už jste slyšeli o pletení z papíru (papírový pedig), kdy základem výrobků můžou být také novinové ruličky, nikoliv proutí. Díky tomu si upletete například papírové košíky na jakékoli použití, ozdoby nebo třeba zajímavý a jistě originální dárek pro někoho blízkého. Výroba není nijak složitá, a navíc se u ní skvěle odreagujete. A jako bonus vás to dokonce nebude stát skoro nic.


    Chtěli byste to vyzkoušet, ale nevíte, jak na to? Podívejte se na jedno instruktážní video.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 5

krapotkin: Když vám to někde vezmou, tak proč ne. Vzhledem k rostoucím cenám WC papíru si je nechte a použijte fintu, kterou znají dříve narození - za socíku občas tenhle papír chyběl. Za to nikdy nechyběl Rudému právu.

(24. 04. 2023 14:08)

snehulak: Dobrá rada pro velkostatkáře, s tím plevelem. Ale co my, co nemáme šedesát oken, sto párů smradlavých a mokrých bot a na zahrádce jen 10 záhonů? Můžeme ty balíky dávat do sběru?

(07. 01. 2019 11:53)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy