Starý nábytek pro vás vždy bude mít unikátní příběh. Zamyslete se: jaké měla vaše babička židle v kuchyni? A jaký stolek v místnosti pro návštěvy? Co takhle tyto kousky opravit, aby se z nich mohly těšit i další generace? Navíc se tím vyhnete i nepříliš hezkému trendu, že takřka v každé domácnosti dnes narážíte stále na ty samé kousky nábytku z jednoho obchodního řetězce.

1. Příprava

Rozmyslete si, kde budete pracovat, a na zem si položte třeba velký kus igelitu nebo kartonu. Nábytek budete natírat, takže z něj odšroubujte veškeré úchytky a podobné věci, které by vám později při natírání překážely. Připravte si také rukavice a při broušení můžete použít nám dnes již velmi známou roušku, abyste se nenadýchali dřevěného prachu.

2. Odstranění starého laku

Je-li na nábytku starý loupající se nátěr, odstraňte ho. Poslouží vám k tomu nejlépe horkovzdušná pistole nebo propanbutanový hořák. Opálený nátěr odstraňte špachtlí. Nikdy se při práci s pistolí nebo hořákem nesmíte zastavit na místě, abyste dřevo nepopálili.

3. Zbroušení na dřevo

Broušení se nevyhnete při žádné poctivé renovaci. Začít můžete hrubším papírem, druhé broušení můžete provést jemnějším. Na větší plochy můžete samozřejmě použít automatickou brusku, ale s různými záhyby a zaobleními si musíte vyhrát ručně. Buďte trpěliví a myslete na to, že když vše provedete pečlivě, čeká vás odměna v podobě krásně opraveného nábytku. U dýhovaného nábytku si dejte pozor, abyste dýhu zbrousili jen lehce a celou ji neprodřeli. Použijte velmi jemný brusný papír (třeba 120) a pracujte vždy ručně.

4. Tmelení prasklin

Není výjimkou, že při práci narazíte na praskliny ve dřevě, nedoléhající spoje nebo na odštípnuté kousky dýhy. Nejjednodušším způsobem, jak si s těmito problémy poradit, je použít tmel. Pracujte s ním docela rychle, některé typy mohou být zatvrdlé už za pět minut. Tmel naneste špachtlí na postižené místo a uhlaďte ho do požadovaného tvaru. Po zaschnutí, tedy asi po třiceti minutách, jej přebruste.

5. Celkové omytí

Jsou-li vnitřky skříní nebo komod zatuchlé či špinavé, vyčistěte je. Postačí vám k tomu saponát nebo mýdlová voda. Buďte opět pečliví, vodu si klidně několikrát vyměňte. Po práci nechte samozřejmě vše dobře proschnout, ideálně přes noc.

Jaké další kroky jsou při renovaci nábytku potřeba? Celý článek najdete v aktuálním čísle Blesk Hobby. V lednovém čísle se například dozvíte, jak vybrat venkovní ohřívače,  jaké bydlení a styl se hodí k vašemu měsíčnímu znamení nebo jak se v zimě starat o čtyřnohé mazlíčky. Podíváte se také na návštěvu k herečce Míše Dolinové. Navíc zde najdete velký kalendář pro balkon či zahradu, který přijde vhod všem zapáleným zahradníkům. Časopis koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE

Právě vychází nové číslo Blesk Hobby
Autor: Blesk Hobby