Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Už rostou?! Ale... Nenapadne vás, na co všechno si dávat pozor při sběru hub!

/
  • Při houbaření si dávejte pozor, hrozí vám mastné pokuty!
    Při houbaření si dávejte pozor, hrozí vám mastné pokuty! (iStock)
    21. července 2023 ● 05:30

    Není nad chvilky strávené v lese na čerstvém vzduchu, kde si můžete vyčistit hlavu od starostí – a ještě mít radost z krásných houbových úlovků! Jak už to tak ovšem bývá, s houbařením jsou spojené nejen radosti, ale také povinnosti. Víte, na co si v lese dávat pozor, abyste se vyhnuli tučné pokutě?

  • 1.

    Pozor na chráněné druhy hub

    Seznam chráněných druhů hub, které u nás rostou, je překvapivě dlouhý. Dohromady jich je kolem 50. Až se opět vydáte na houby, myslete na to, že ne se všemi houbami můžete beztrestně manipulovat. Zejména v případech, že si nejste jistí, o který druh houby jde, raději ji ignorujte a pokračujte o dům dál. Mezi houby chráněné zákonem patří třeba čirůvka hnědočervenavá nebo hřib královský a hřib Fechtnerův. Přestože jde o druhy hřibů, je přísně zakázáno je sbírat. Na další druhy chráněných hub nejspíš narazíte pouze vzácně, to ale ještě neznamená, že se vám to nemůže stát. Pokud se v lese nezachováte podle platné legislativy a chráněné houby dáte do svého košíku nebo do nich kopnete či je odhodíte, riskujete tučnou pokutu. Kdyby vás někdo přistihl, jak si z procházky domů nesete s sebou vzácné houby, můžete dostat peněžitý trest až do výše padesáti tisíc korun.

     

    VIDEO:  Za sběr těchto hub dostanete i několikatisícovou pokutu! Podívejte se, o které se jedná:

    Video
    Video se připravuje ...

    Za sběr těchto hub můžete dostat až milionovou pokutu Videohub

  • 2.

    V chráněných oblastech choďte po vyznačených cestách

    Dalším častým nešvarem českých houbařů bývá chůze mimo lesní cesty v chráněných oblastech. V národních přírodních rezervacích je to přitom velice často zakázáno. Předpisy nezřídkakdy určují, že byste se měli pohybovat pouze po označených pěšinkách a cestách určených pro pěší. V některých oblastech se ke všemu nesmí sbírat houby. Mějte to proto vždy na paměti, a než se vydáte na houby, raději si les, do něhož se chystáte, předem dostatečně prověřte. Když si zjistíte všechny potřebné informace, je menší riziko, že se dopustíte nějakého přestupku, za který se platí.

  • 3.

    Pejska mějte raději na vodítku

    Pro větší bezpečnost mějte svého pejska v lese raději na vodítku. Proběhnout se může jinde, například na louce nebo na psím hřišti. V lese je to ale trochu něco jiného. Když pominete fakt, že tím riskujete, že můžete být za volný pohyb svého čtyřnohého parťáka v lesním prostředí o několik tisícovek chudší, jde především o toleranci a respekt k jiným druhům zvířat. V lese se totiž mohou zrovna nacházet čerstvě narozená mláďata a pes je může stejně jako dospělou lesní zvěř ohrozit nebo vyplašit. Najdou se i druhy ptáků, kteří hnízdí v trávě. V lesních travnatých porostech se mohou schovávat také zajíci nebo srny.

     

    Kromě toho jde i o opačné nebezpečí, kdy některé samice divočáků mohou v obavě o své malé potomstvo na vašeho pejska zaútočit. Riskovat a pouštět psa na volno v lese se nevyplácí, ani když víte, že vás váš chlupáč poslouchá na slovo. Nehledě na občasnou střelbu myslivců, kteří si mohou zatoulané psy splést se zvěří. Mohou ohrozit jejich bezpečí. Opět platí, že daleko přísnější pravidla jsou v národních přírodních rezervacích. Tam by pro vás mít pejska neustále na vodítku mělo být samozřejmostí.

  • 4.

    Odpadky patří pouze do koše

    I když by mělo jít o pravidlo, které není třeba dlouze vysvětlovat, řadě lidí dělá evidentně problém ho dodržovat. V jakémkoli lese stejně jako kdekoliv v přírodě nikdy a za žádnou cenu neodhazujte odpadky. Je pochopitelné, že jen málokde potkáte v lese odpadkový koš. Ani to vás ale neopravňuje zamořit přírodu nepovolenými skládkami. Každý by měl začít u sebe, proto místo vyhazování obalů od sušenek nebo plastových lahví raději přiložte ruku k dílu. Když někde uvidíte odpadky, vezměte je s sebou, a až to bude možné, vyhoďte je. Stejně tak vlastní obal od svačiny schovejte do volné kapsy v batohu nebo si pro tyto příležitosti s sebou noste další sáček, který i s prázdnými obaly a PET lahvemi vyhodíte hned, jakmile narazíte na popelnici.

  • 5.

    Dávejte pozor, kde necháváte své auto

    Dalším běžně praktikovaným prohřeškem je nedbalé nebo nesprávné parkování v lese bez ohledu na cesty i další řidiče. I když přijedete na místo, které je zcela prázdné, mějte na paměti, že tomu tak nemusí zůstat celý den. Zaparkujte proto i v přírodě ohleduplně tak, jako byste to udělali na jakémkoli jiném parkovišti, aby se vedle vás vešla i ostatní auta. Nehledě na to, že když zaparkujete špatně, můžete tím bránit v průjezdu vozidlům záchranných a bezpečnostních složek, tedy hasičům, policistům, záchranářům nebo samotným lesníkům, kteří se starají o údržbu lesa. Neparkujte za žádných okolností ani hlouběji v lese, protože tím ke všemu ubližujete rostlinám i zvířatům, která můžete vystrašit. Za nesprávné parkování můžete dostat pokutu ve výši dva a půl tisíce korun. Pokud byste auto nechali přímo v lese, může být dle lesního zákona pokuta dvakrát taková, tedy zaplatíte až pět tisíc.

Houby

Kam na houby Atlas hub Recepty z hub

Vyzpovídali jsme desítky mykologů a houbařů a zjistili všechno o houbách. Kde rostou ve středních Čechách, na Šumavě, Vysočině, Jizerských horách, na jižní i severní Moravě? Kdy na ně vyrazit a jak svůj úlovek zpracovat? A jak správně určit nejčastější jedlé, nejedlé a jedovaté houby?

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy