Tmavě zelená kuchyňská linka se zlatými detaily nás zaujala, když jsme sledovali kuchařské umění Pavla Berkyho, které předvádí na svém instagramovém účtu. A vzhledem k tomu, jak krásnou kuchařku s vlastními kresbami nedávno vydal (mimochodem jediná kuchařka, která byla oceněna v soutěži Nejkrásnější knihy roku 2021), bylo nám jasné, že musíme z jeho bydlení a tvorby poznat víc. Proto jsme se pozvali na návštěvu a Pavel nás se svým partnerem Matějem provedl po jejich nevelkém, ale velmi příjemně a zároveň originálně zařízeném bytě, který obývají ještě se dvěma kočičími spolubydlícími.

Místo pro vaření i módu u Pavla Berkyho
Autor: Jiří Hurt

Kousek vesnice

„Když jsme se vrátili z Londýna, kde jsme pobývali pracovně, měli jsme jen takové provizorní bydlení a hledali jsme něco stálejšího,“ vysvětluje nám Pavel, jak se v domě v odlehlé ulici plné zeleně a přitom kousek od rušné výpadovky a nechvalně proslulé pražské Palmovky ocitli. „Já jsem podepisoval smlouvu, aniž bych to tu viděl,“ směje se už dnes Pavel. „Tehdejší majitelé mi tvrdili, že byt je obsazený. Když se na něj ale byl zeptat můj partner Matěj s naší společnou kamarádkou, která s námi zpočátku pár měsíců bydlela, byl najednou zázračně volný.“ Dům, ve kterém se byt nachází, je obklopený zahradou, z oken je výhled do korun stromů, a to byl také jeden z důvodů, proč o něj Pavel a Matěj měli velký zájem. „My jsme oba z vesnice a tady si trochu tak připadáme. I když už je nám to tu malé, rádi bychom si koupili pozemek nebo rovnou domek někde u Prahy,“ svěřuje se Pavel s aktuálními plány. „Nejvíc by nás lákal nějaký starý statek, který bychom mohli přestavět. I když architekti nás od toho odrazují s tím, že se to staré dneska dá už dokonale napodobit. Takže uvidíme, jestli budeme stavět, nebo něco předěláme,“ dodává.

Místo pro vaření i módu u Pavla Berkyho
Autor: Jiří Hurt

Vlastními silami

Když se partneři nastěhovali, nebyl byt zrovna ve skvělém stavu. Takže si vyhrnuli rukávy a postupně ho měnili k obrazu svému. „Bylo to tady všechno černé. I dveře byly černé, takže jsme je opálili a oškrábali na původní dřevo. Kuchyňskou linku jsme přetírali už podruhé. Tentokrát jsme vsadili na tmavě zelenou a přidali jsme k ní rohový díl, který si Matěj přivezl z venkova,“ ukazuje nám Pavel svou práci. K tmavě zeleným dvířkám linky se skvěle hodí zlaté úchytky i černá betonová stěrka, která je nejen za pracovní plochou, ale i na ní. „Ten zlatý efekt jsem dělal pomocí spreje a houbičky,“ vysvětluje Pavel. „A na pracovní ploše jsme beton ještě zpevnili speciálním lakem, aby opravdu vydržel všechno.“ Stará linka má tedy krásný nový kabát, přesto Pavel vaří jinde. „Navrhl jsem si varný ostrůvek a nechal si ho vyrobit. Je na kolečkách, a to hlavně kvůli tomu, abychom ho mohli přesunout, když natáčíme videa s recepty,“ vysvětluje talentovaný kuchař. A nejen kuchař, spoustu vychytávek a vylepšení dělal v bytě sám. Například originálně zrenovoval truhly a skříňky, které dostali od Matějovy rodiny. „V té jedné se uchovávalo zrní pro holuby,“ usmívá se. Netradičních kusů nábytku je tady spousta, naopak některé konvenční chybí. Nejde si nevšimnout, že v bytě není ani pohovka, ani klasické skříně. „Nemáme televizi a měli jsme pocit, že obývák s pohovkou se dělá hlavně kvůli televizi,“ smějí se partneři. Důvod byl ale ještě jeden, prozaičtější. Pavel si přestal pronajímat ateliér v centru a přemístil ho do bytu – v bývalém obýváku tak vznikla pracovna, kde se šije, střihá, a Matěj tam má zároveň kancelář. Zato ložnice za pracovnou je celkem klasická, jen tady chybějí skříně. „Myslím, že na skříně je to tu malé, že by to bylo stísněné, takže máme oblečení pověšené na štendrech.“ Také nedostatek úložných prostor partneři vyřešili osobitě. V bytě je ještě jedna místnost, v níž na začátku měli spolubydlící, a teď slouží jako skladiště. „Navíc si tu pronajímáme soukromou terasu, ke které patří malý ateliér, ale i z něj je sklad. Tím, jak vaříme na akcích a já šiju, máme opravdu hodně věcí na skladování.“ Proto pánům přejeme, ať se jim jejich sen o domečku brzy vyplní, a slibujeme, že se i tam rádi přijedeme podívat.

Nejen inspirativní návštěvu u Pavla Berkyho, ale i spoustu vánočních tipů, nápadů a rad najdete v novém prosincovém Blesku Bydlení se samolepkami na dárky, který je od 15. 11. k dostání na novinových stáncích a v obchodech. Seženete ho také na Kosik.cz nebo si ho můžete pohodlně a s dopravou zdarma koupit v našem iKiosku.

Video
Video se připravuje ...

Prosincový Blesk Bydlení CNC