Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak na retro koupelnu? Známe 9 ingrediencí, s nimiž nešlápnete vedle

/
  • Dlažba typu patchwork dodá prostoru nezaměnitelné kouzlo.
    Dlažba typu patchwork dodá prostoru nezaměnitelné kouzlo. (Roca)
    1. ledna 2023 ● 05:00

    Retro styl je velmi oblíbený díky svému výraznému a útulnému charakteru. Koupelna se s ním promění ze sterilní místnosti v šarmantní kout, z něhož se vám nebude chtít. Co vše je klíčem k tomu, aby vypadala autenticky?

    Konkrétní výběr vybavení závisí na tom, zda chcete získat moderní koupelnu s retro nádechem, nebo chcete, aby byla retro do posledního detailu.

     

    V prvním případě můžete použít pár prvků, jako jsou třeba obklady a dlažba, a zbytek, jako je sanita či baterie, zvolit v moderním duchu. Ve druhém byste měli pečlivě vybírat každý předmět včetně detailů tak, aby zapadal do celkového ladění v retro stylu. Častou chybou bývá třeba moderní zrcadlo s integrovaným LED osvětlením, které nad rustikální umyvadlovou skříňkou s retro baterií vypadá nepatřičně. Jaké jsou prvky autentické retro koupelny?

  • 1.

    Dlažba typu patchwork

    Autor: Roca

    Velmi oblíbeným typem dlažby do retro koupelny je tzv. patchworková dlažba. Kombinuje různé ornamentální vzory dlaždic a může být decentně laděná do šedé, béžové, černobílé nebo naopak hrát všemi barvami. 

  • 2.

    Dlažba v duchu art deco

    Autor: IKEA

    Další variantou dlažby do retro koupelny je černobílá dlažba s různými geometrickými dekory. Vychází ze stylu art deco a hodí se jak pro celkové černobílé ladění koupelny, tak pro koupelny laděné do šedé, bílé nebo výraznějších barev.

     

    Náš tip: Protože na černé je vidět každá kapka vody, volte dekor, kde větší plochu zabírá bílá.

  • 3.

    Dekor přírodních materiálů

    Autor: Siko

    Toužíte-li spíše po jednolité barevné ploše, volte dlažbu s imitací přírodních materiálů, jako je kámen, terakota nebo cihly. Koupelna s nimi získá útulný, lehce venkovský ráz a bude se v ní skvěle vyjímat nábytek v přírodním dřevodekoru. Pokud máte raději nábytek bílý nebo šedý, zvolte dlouhé obdélníkové dlaždice ve vzhledu dřeva.

  • 4.

    Obklad typu metro

    Autor: Vinci projekt

    Tento typ obkladu získává na popularitě, protože působí velmi útulně, hravě a hodí se jak do moderních, tak retro interiérů. Skvěle vypadá v kombinaci s dlažbou typu patchwork nebo černobílou ve stylu art deco. Nadčasovou klasikou je bílá, ale vedle nešlápnete, ani když ji sladíte s šedým nebo béžovým laděním patchworkových dlaždic.

  • 5.

    Obklad majolika

    Autor: Rako

    Patchwork můžete mít nejen na podlaze, ale i na stěnách. Jen pozor, tyto dva prvky opravdu nedoporučujeme kombinovat, protože výsledek by mohl působit nevkusně a přeplácaně. Majoliku na obkladu volte spíše k jednobarevné podlaze v dekoru kamene či terakoty.

  • 6.

    Vana na nožičkách

    Autor: SanSwiss

    V retro koupelně můžete mít samozřejmě sprchový kout, ale nosným prvkem bývá právě volně stojící vana na nožičkách. Nejlépe stará poctivá smaltovaná, ta je dnes ovšem hůře k sehnání, autentické imitace pak stojí desítky tisíc korun. Sáhnout tak můžete po levnějším provedení z akrylátu, který je na rozdíl od smaltu lehký a odolný proti otlučení.

     

    Náš tip: Efektního vzhledu dosáhnete, když nad vanu pověsíte lehký baldachýn. Koupelna tak získá punc luxusu a výjimečnosti.

  • 7.

    Retro baterie

    Autor: Rea

    Nepokazte si výsledný dojem tím, že k pečlivě zvolenému retro vybavení instalujete běžné moderní baterie. Byla by to opravdu škoda, protože nabídka je velmi široká, a to nejen u baterií umyvadlových a vanových, ale i sprchových. Můžete vybírat z různých barevných variant (chrom, černá, mosaz, bronz, měď, nikl...) i provedení (s pákou, s tradičními kohoutky).

  • 8.

    Nábytek

    Autor: IKEA

    Vybraný koupelnový nábytek by měl mít rustikálnější, zdobnější tvary (frézovaná dvířka apod.) a celkové ztvárnění včetně úchytek. Nemusí být samozřejmě z masivu, moderní lamino je pro koupelnu mnohem praktičtější. Zda zvolíte klasickou umyvadlovou skříňku, nebo se rozhodnete pro modernější variantu umyvadla na desku, to už je jen na vás. Obojí je dovoleno.

  • 9.

    Nápadité detaily

    Autor: M.B. Keramika

    Osobitost a dotek vintage stylu koupelně dodáte prvky, které už mají doopravdy mnoho let za sebou. Oblíbeným trikem je použití stolku od historického šicího stroje místo umyvadlové skříňky. Šmrnc dodá také letitá dřevěná stolička nebo žebřík na ručníky. Nějaké ty stopy po červotoči a lehké zašednutí dřeva nejsou na závadu, naopak! Do dobře větrané koupelny můžete použít i staré zrcadlo s vyřezávaným rámem.

     

    Originální nábytek do koupelny pořídíte na našem Blesk Bazaru!

     

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

Uživatel_5584560: I my jsme měli zájem o vytvoření retro stylu v naší koupelně, zároveň jsme ale chtěli používat přírodní materiály. Rozhodli jsme se proto pro kamenné obklady, které jsme zakoupili na e-shopu https://www.biro-d.cz/kamenny-obklad/. V konečném důsledku dodaly naší koupelně retro vzhled, a zároveň přírodní nádech, což bylo i naším společným cílem.

(27. 09. 2023 03:10)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy