Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak na osvětlení kuchyňské linky? Využijte moderní technologie

/
  • Podsvícení spodních a horních skříněk LED pásky
    Podsvícení spodních a horních skříněk LED pásky (Oresi)
    30. dubna 2022 ● 06:00

    Bodovky, LED pásky, lineární svítidla... Moderní technologie nabízejí široké možnosti nasvícení kuchyně a kuchyňské linky. Plánujete kuchyni a rádi byste se zorientovali? Právě pro vás jsme nachystali tento přehled.

    V kuchyni je správně zvolené osvětlení alfou a omegou. Příliš ostré světlo vás bude oslňovat při práci, příliš slabé vám zase činnosti zkomplikuje. V kuchyni by mělo být jak rozptýlené světlo osvětlující celou místnost, tak světlo určené přímo k osvětlení pracovní plochy. To lze řešit různými způsoby.

  • 1.

    Osvětlení nad horními skříňkami

    Autor: Oresi

    Světlo z LED pásků (případně bodovek) se odráží od stropu a stěn a poskytuje rozptýlené světlo. Pro tento účel se používá zpravidla studeně bílá barva světla evokující přirozené denní světlo. Toto osvětlení je vhodné k použití ve dne (v tmavších místnostech, během zamračeného dne apod.).

  • 2.

    Bodovky jako centrální osvětlení

    Autor: Paulmann

    V nedávné minulosti se s oblibou používaly tzv. bodovky (reflektorová svítidla) pro centrální nasvícení kuchyně. Dnes už se od toho upouští jednak proto, že jsou k dispozici již zmíněné LED pásky pro umístění nad horními skříňkami, jednak proto, že tento zdroj není příliš vhodný jako centrální osvětlení. Neposkytuje rozptýlené, ale ostré světlo v úzkém kuželu. Oslňuje, a mimo tento kužel je naopak světla málo.

  • 3.

    Přisazené stropní svítidlo

    Autor: E-light.cz

    Jako centrální osvětlení je tak vhodnější přisazené stropní svítidlo s krytkou (nejlépe z opálového skla), které poskytuje příjemné rozptýlené světlo. Pokud ho používáte i večer, měl by zdroj svítit spíše teplým bílým světlem, nejlepší však je, když lze jeho barvu (resp. teplotu chromatičnosti) měnit. 

  • 4.

    Bodovky jako nasvícení pracovní plochy

    Autor: Baumax

    Jak už bylo řečeno, bodovky poskytují úzký kužel ostrého světla. Je to krásně vidět i na fotografii výše. Ostatní části linky jsou nasvíceny hůře. Proto ani v tomto případě nejsou bodovky vhodným typem osvětlení. Hodí se spíše pro nasvícení obrazů, dekorativních předmětů apod.

  • 5.

    LED pásky pod horními skříňkami

    Autor: Paulmann
     Vhodnějším typem osvětlení jsou LED pásky zafrézované do dna horních skříněk nebo nalepené zespodu či na stěně pod skříňkami. Alternativou jsou i LED zdroje umístěné v prosklených dnech horních skříněk (na snímku v následující kapitole).

  • 6.

    Vhodné parametry pracovního osvětlení

    Autor: TV Prima

    Jak upozorňuje Petr Kaluža, šéfarchitekt značky Oresi, protože se tu pracuje s ostrými předměty i horkou vodou, chce to dostatečně intenzivní osvětlení. Odborníci doporučují 500 luxů na čtvereční metr a neutrální bílé světlo (odpovídá teplotě chromatičnosti cca 3800 K–5200 K), které se přibližuje světlu dennímu.

     

    ALE POZOR! „Bílé světlo je vhodné pro práci ve dne, večer je lepší použít teplé tóny kolem 2700 K. Třeba v bytech, kde kuchyně navazuje přímo na obytný prostor a poskytuje světlo pro večerní posezení, je toto vhodnější. Ideální je použít LED pásek s nastavitelnou teplotou světla,“ vysvětluje Kaluža.

  • 7.

    Více závěsných lamp v řadě

    Autor: Vita Copenhagen

    Pro osvětlení kuchyňské desky, barového pultu nebo delšího ostrůvku lze také využít více klasických závěsných světel v řadě. Esteticky to vypadá velmi efektně, a pokud jsou svítidla opatřena krytem poskytujícím rozptýlené světlo, postarají se o komfort při práci i zábavě. Navíc máte poměrně široký výběr, co se týče designových ztvárnění. 

  • 8.

    Závěsné lineární svítidlo

    Autor: svetla24.cz

    Je speciálně určeno právě pro nasvícení delší pracovní plochy, barového pultu či jídelního stolu. Stejně jako předchozí řešení se hodí zejména nad linky do kuchyní, kde chybí horní kuchyňské skříňky.

  • 9.

    Osvětlení kuchyňského ostrůvku

    Autor: IKEA

    Zde máte dvě možnosti v závislosti na účelu ostrůvku. Pokud jde jen o pracovní plochu nebo je zde umístěno mycí centrum, pak můžete zvolit klasickou závěsnou lampu. Tam, kde se na ostrůvku vaří, jistě nebude chybět výkonná digestoř s integrovaným osvětlením. Je jen potřeba počítat s tím, že tyto spotřebiče většinou poskytují studené bílé až namodralé světlo.

    Autor: IKEA

  • 10.

    Podsvícení dolních skříněk

    Autor: Oresi

    Milovníky technologií a moderního designu jistě potěší podsvícené dolní skříňky. LED pásky se postarají o efektní atmosféru a zároveň fungují jako orientační osvětlení v případě, že jsou ostatní svítidla zhasnutá. Jen pozor, pokud toto osvětlení budete používat i večer, je opět optimální zvolit zdroj s možností regulace teploty chromatičnosti.

     

     

     

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy