Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Při výběru digestoře se zaměřte na způsob odsávání, výkon i typ provedení

/
  • Nástěnný odsavač par Quasar, 23 999 Kč, alin-eshop.cz
    Nástěnný odsavač par Quasar, 23 999 Kč, alin-eshop.cz (Falmec)
    26. února 2023 ● 06:00

    Odsavač par neboli digestoř je dnes už neodmyslitelnou součástí kuchyně. Pomáhá udržet v místnosti svěží vzduch a zbavit se vlhkosti i nepříjemných pachů. Vedle toho může být také svébytným designovým prvkem. Jak ji správně vybrat?

    Existují dva typy režimu digestoří z hlediska toho, jak digestoře pracují se znečištěným vzduchem. Podle způsobu odsávání se dělí na odtahové a recirkulační. Celá řada digestoří dnes však nabízí provoz v obou režimech odsávání, záleží jen na nastavení a použití příslušných filtrů.

     

    Další věc, kterou si budete muset rozhodnout, je umístění digestoře: v rámci linky, na stěně nebo v prostoru, máte-li varné centrum umístěné na kuchyňském ostrůvku. A v neposlední řadě to bude výkon, který s typem provedení a umístěním úzce souvisí.

  • 1.

    Odtahové digestoře

    Autor: Hotpoint

    V tzv. odtahovém režimu se páry z vaření odvádějí potrubím pryč z místnosti. Tukový filtr odváděný vzduch čistí od mastnoty a odsává ze vzduchu i vzdušnou vlhkost. Potřebuje však napojení na větrací potrubí nebo komín. Průměr odtahového hrdla na digestoře by měl být totožný s průměrem ústí do komína. Vzdálenost potrubí by přitom měla být co nejkratší a nejméně komplikovaná. Délka potrubí nad 3 metry a přítomnost vícero kloubů snižuje účinnost odsávání a vyžaduje přidání doplňkového ventilátoru do odvětrávání.

  • 2.

    Recirkulační digestoře

    Autor: AirForce

    Druhým typem režimu je recirkulační, vedle tukového pracuje i s dalšími filtry (uhlíkový apod.) – díky nim digestoř ze vzduchu odstraní mastnotu, pohltí pachy a vrátí vzduch zpět do místnosti. Recirkulace je řešením tam, kde z nějakého technického důvodu není možné použít odtahový režim. Při zanesení filtrů mohou však být tyto digestoře o něco hlučnější. Naštěstí na trhu existují modely, které potřebu výměny filtrů signalizují.

  • 3.

    Technická omezení

    Autor: Okay

    POZOR! Bydlíte-li ve starším domě, ujistěte se, že zdejší šachty jsou vhodné pro odtah vzduchu z odsavače. Například šachty, jimiž jsou vedeny stoupačky v panelácích, nejsou pro tento typ odsavačů vhodné – v době realizace se s odsavači ještě nepočítalo. Dochází zde proto ke kondenzaci par a vzniku plísní či choroboplodných zárodků. V některých domech tak může být použití těchto typů digestoří zakázáno, a vám tedy zbývá pouze varianta recirkulační.

  • 4.

    Digestoře zabudované do linky

    Autor: Siemens
    Patří k těm nejméně finančně náročným řešením a jsou alternativou pro každého, který nechce, aby vzhled jeho kuchyňské linky cokoli rušilo. I v rámci této kategorie najdete různé typy: podvěsné, plně vestavěné nebo výsuvné. Podvěsné digestoře mají nižší sací výkon a nezabírají mnoho místa, a tak se volí nejčastěji do menších panelákových kuchyní. Jejich výhodou je také nízká cena. Výsuvné mají zase větší plochu odsávání, čímž se zvyšuje i jejich výkon.

  • 5.

    Nástěnné 

    Nástěnný odsavač par Quasar, 23 999 Kč, alin-eshop.cz
    Autor: Falmec

    Asi nejznámější typ odsavače par. Oproti vestavěným digestořím je přiznán každý  centimetr. Instalují se na stěnu za varnou deskou a nabízejí se v široké škále designů od tradičních přes moderní až po retro vzhled. Patří mezi nejoblíbenější, takže výběr je opravdu široký.

  • 6.

    Digestoře do prostoru

    Autor: Elica

    Jak roste obliba ostrůvků s varným centrem, roste i poptávka po digestořích do prostoru. Buď to mohou být klasické digestoře s odtahem instalované nad ostrůvkem, nebo digestoře závěsné. Ty můžete mít, kdekoli chcete: nad linkou i ostrůvkem. Patří mezi nejestetičtější řešení a vypadají mnohdy spíše jako designové osvětlení. Rozhodně si za ně ale připlatíte. A počítejte s tím, že vzhledem k designu fungují pouze v recirkulačním režimu.

    Autor: Elica

    Věděli jste, že…

    Některé značky nabízejí moderní digestoře, které lze propojit s indukční deskou téže značky. Můžete ji pak ovládat přímo na desce. Jiné zase umí přizpůsobit intenzitu odsávání množství par z vaření.

  • 7.

    Skryté

    Autor: AirForce

    Tyto designově čisté varianty jsou vhodné pro milovníky minimalistického designu.

     

    Stropní. Výkonné odsavače par je možné instalovat také do stropních podhledů nad varnou zónu. Jsou určeny především do otevřeného prostoru kuchyně spojené s obývacím pokojem. Jejich součástí je LED osvětlení, které podle potřeby osvítí celý ostrůvek.

    Autor: Bora

    V pracovní desce. Výsuvné digestoře instalované v pracovní desce jsou nenápadnou součástí kuchyňské linky. Umisťují se zpravidla za varnou desku nebo vedle ní. Ve chvíli, kdy ji nepotřebujete, zasune se zpět pod úroveň pracovní desky.

     

    Ve varné desce. Bývají vlajkovými loďmi svých značek. Řeč je o indukčních varných deskách s integrovanou digestoří. Odsavače v desce musí disponovat dostatečným výkonem, aby zvládly odsát výpary přímo z hrnců a ty se nešířily po prostoru.

  • 8.

    Výkon

    Autor: Electrolux

    Digestoř by měla vyměnit vzduch v kuchyni 5krát až 10krát za hodinu, a to na rychlostní stupeň, při němž není příliš hlučná. Hladina hluku by neměla přesáhnout 55 dB, což odpovídá třeba šeptání. Optimální model by měl dosahovat požadovaného výkonu ještě s rezervou.

     

    Při stanovení vhodného výkonu digestoře vezměte v úvahu velikost místnosti a podle toho zvolte dostatečně výkonný odsavač. Potřebný výkon digestoře vypočítáme jednoduše takto:

     

    Objem místnosti: 3 (šířka) × 3 (délka) × 2,7 (výška stropu) = 24,3 m³

    Optimální počet výměn za 1 h: 7 až 10

    Potřebný minimální výkon digestoře: 24,3 × 7 = 170 m³/h

     

    (Zdroj: ČEKO)

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy