Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Vnitřní vybavení kuchyňské linky vám ulehčí život. Jaké si vybrat?

/
  • Vnitřní výbavě kuchyňské linky byste měli věnovat stejnou pozornost jako designu a povrchu dvířek.
    Vnitřní výbavě kuchyňské linky byste měli věnovat stejnou pozornost jako designu a povrchu dvířek. (Oresi/TV Prima)
    21. dubna 2022 ● 06:00

    Kuchyňská linka by měla být zvenčí krásná, uvnitř praktická. O to druhé se stará zejména široká nabídka variabilního vnitřního vybavení. Jaké jednotlivé prvky to jsou, k čemu slouží a jaké jsou jejich výhody?

    Vnitřní výbavě je při plánování kuchyně potřeba věnovat minimálně stejnou pozornost jako designu a povrchu dvířek. Moderní kuchyně nabízejí pohodlná řešení úložných prostor a snadný přístup do všech skříněk za pomoci důmyslného kování, výsuvných systémů a dalšího vybavení.

  • 1.

    Kování

    Autor: Hettich

    Na první pohled sice není vidět, ale pro komfort a životnost kuchyňské linky je naprosto zásadní. Zatímco na materiálu skříněk nebo uspořádání můžete trochu šetřit, v případě kování to není dobrý nápad. Kvalitní kování (např. Blum, Hettich, Sige nebo Kopecký CZ) zaručí dokonalý pohyb částí nábytku, jako jsou dvířka nebo zásuvky. Ukazatelem kvality je právě hladký chod pohyblivých částí při otevírání a zavírání či plynulé dovírání s integrovaným tlumícím systémem. Nejlepší značky dokonce nabízejí svým zákazníkům doživotní záruku na závěsy, výsuvy či výklopy.

  • 2.

    Způsob otevírání

    Autor: Blum

    Nejčastějším způsobem je klasické otevírání pomocí úchytek. Na výběr máte od levnějších plastových po dražší kovové či keramické. Moderní minimalistické kuchyně umožňují úplnou absenci úchytek díky otevírání typu tip-on (nebo push), kdy zásuvka či dvířka vyskočí poté, co je lehce stlačíte (třeba jen svým bokem). Nejluxusnější variantou je pak elektrické otevírání (např. Servo Drive od Blumu) – stačí jen zlehka ťuknout (kolenem apod.) a výklopy, výsuvy i lednice se otevřou jako mávnutím kouzelného proutku samy. Obojí velice oceníte při přípravě jídla ve chvíli, kdy máte ruce od těsta apod.

  • 3.

    Výklopy horních skříněk

    Autor: Oresi

    Kromě tradičních skříněk s policemi a otočnými dvířky máte možnost zvýšit svůj komfort použitím tzv. výklopů. Výhodou je, že se při manipulaci s nimi nemůžete dvířky uhodit do tváře. Systém výklopů se používá pro skříňky, které bývají většinou širší a nižší než tradiční skříňky s dvířky.

  • 4.

    Rohové skříňky

    Autor: Oresi

    Bývají největším úskalím linek ve tvaru U nebo L. Jak využít tento prostor na maximum a přitom mít pohodlný přístup ke všem věcem? V minulosti byly oblíbené tzv. karusely, otočné police, které se dají využít například na hrnce, mísy apod. V současnosti se v této části linky uplatňují spíše speciální rohové zásuvky. Horní patro se zpravidla používá na příbory a kuchyňské náčiní, do spodních pater můžete umístit talíře a další nádobí, nebo třeba dózy se suchými potravinami.

    Autor: IKEA

  • 5.

    Třídění odpadu

    Autor: Blanco

    Specifickou kategorií je umístění nádob na odpad. Dnes už je zvyklostí třídit a tak většina z nás potřebuje více než jen jeden odpadkový koš. Výhodou je tak umístit tyto nádoby přímo do kuchyňské linky, takže vám nebudou překážet na podlaze kuchyně. Nejčastěji se dávají pod dřez, ale je to možné i kdekoli jinde. Např. právě v již zmíněné rohové zásuvce. I pro tento případ je připraveno speciální řešení právě do rohu: čtverhranné i otočné rohové koše v podobě polokruhu nebo třičtvrtěkruhu. Některé z nich vyjíždějí ze skříněk částečně, jiné se vysunou až před spodní skříňku.

    Autor: Vauth Sagel

  • 6.

    Potravinové skříně a skříňky

    Autor: Oresi

    Poznáte je na první pohled, bývají užší než standardní skříňky. Mohou být na celou výšku linky, nebo jen součástí horních či dolních skříněk. Slouží k ukládání potravin spíše ve vyšších a užších baleních, jako jsou například lahve s kečupy, džusy, kořenky, balíčky mouky nebo potraviny v dózách. Díky přehledným policím umožňují perfektní orientaci, takže už nikdy nemusíte nic dlouze hledat.

    Autor: Blum

  • 7.

    Organizéry

    Autor: Wenko

    Pořádek a rychlou orientaci v zásuvkách vám umožní organizéry a další pomůcky pro vnitřní členění. Kromě příborníků se jedná třeba o držáky talířů či poklic nebo rozdělovníky. V závislosti na možnostech celkového rozpočtu lze volit mezi kousky plastovými, kovovými nebo dřevěnými, resp. bambusovými.

    Autor: Wenko

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy