Chodby bývají zpravidla úzké, a nenabízejí tudíž ideální prostředí pro zařizování nábytkem. Ve většině případů budete mít zřejmě omezený výběr, především z hlediska rozměrů.

Co se týče stylů, máte naopak volné pole působnosti. Nabídka je velmi široká a uspokojí jak milovníky jednoduchého nadčasového designu, tak fajnšmekry preferující industriál či romantiky tíhnoucí k rustikálnímu stylu.

Fotogalerie
34 fotografií

Nábytek

Volte úložné prostory s menší hloubkou, ale velkorysé na výšku. Získáte díky tomu větší úložný objem. Do úzkých chodeb jsou nejpraktičtější skříně a botníky s posuvnými dvířky, eventuálně botníky výklopné. Otočná dvířka potřebují prostor pro otevírání. Stojanové věšáky jsou obvykle designovým prvkem, vyžadují však rovněž více prostoru než věšáky nástěnné. 

Doplňky a dekorace

Tu správnou atmosféru dodají chodbě doplňky. Opravdu dlouhé zástupkyni své kategorie bude slušet obrazová či fotografická galerie, ať už zavěšená na stěně nebo jen ležérně vyrovnaná na úzké polici. Zrcadlo prostor opticky zvětší. Šmrnc dodají úložné koše nebo látkové vaky, taburety, sošky, vysoké vázy se sušeným aranžmá apod. Praktické může být také orientační osvětlení v úrovni podlahy.

 

Naše tipy:

  • Chcete-li si být jisti, že výsledek bude působit sladěně a celistvě, vyberte si nábytek z jedné ucelené kolekce. 
  • Pokud má prostor působit uklizeně, dejte přednost úložným prostorům s dvířky.
  • Jestliže si potrpíte na nápaditý design a máte jen pár svršků, pak můžete vybírat z designových věšáků, stojanů a polic.
  • V otevřených policích a regálech snadno udržíte pořádek pomocí módních boxů či plstěných nebo pletených košů.
  • Když to prostor dovolí, vždy se hodí lavice nebo taburet. Ve větších prostorách si můžete dovolit dokonce křesílko. 
  • Potřebujete-li prostor opticky zvětšit a prosvětlit, sáhněte po světlých barvách a eventuálně i velkém zrcadlu. Nebo rovnou po zrcadlových dveřích. 
  • Zvolíte-li v úzké chodbě tapety, pak by dekor měl být svislý, vodorovné pruhy by místnost ještě více prodloužily.
  • Chcete udělat dojem? Jestli vám to velikost chodby dovolí, pořiďte si zajímavou komodu, nad niž pověsíte designově odpovídající zrcadlo. Prostorově úspornější variantou bude konzolový stolek.
  • Prostoru vždy dodá šmrnc zajímavý kobereček (běhoun). Do jednoduše zařízeného prostoru si můžete dovolit pestrý vzor pro oživení. 

Praktické rady najdete také v následujícím videu: