Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Pod schody nebo v podlaze? 9 tipů na netradiční úložné prostory

/
  • Najděte svým věcem místo i na netradičních místech.
    Najděte svým věcem místo i na netradičních místech. (IKEA)
    16. října 2022 ● 06:00

    Známe to asi každý. Občas se nám zkrátka nedostává místa na ukládání věcí. Přinášíme vám proto nápady lidí, kteří se nebáli, odhodili zažité představy a našli řešení, o němž se vám možná ani nesnilo. Oceníte je nejen v malém bytě.

    Následujícími tipy se můžete inspirovat, ať už bydlíte v garsonce nebo rodinném domě. Dobrých nápadů není nikdy dost. V tomto případě mají jedno společné, a to, že přinášejí nový, neotřelý pohled na to, jak se dají ukládat věci v domácnosti. Ať už vybavení bytu raději kupujete, nebo s chutí přiložíte ruku k dílu, jistě si přijdete na své.

  • 1.

    Ukládání v podlaze

    Autor: Austin Maynard Architects

    Není to vlastně žádná novinka. Už naši předci si schovávali svoje poklady pod uvolněná prkna v podlaze. Bydlení 21. století si však žádá sofistikovanější řešení. Nejčastěji má podobu dřevěných pódií zhotovených na míru. Je to vhodné řešení například do obývacího pokoje, ložnice či dětského pokojíčku. Můžete tam ukládat lůžkoviny, knihy, hračky nebo třeba i sportovní potřeby. Díky pochozímu provedení nepřijdete o kýženou podlahovou plochu.

    Autor: Austin Maynard Architects

  • 2.

    Úložný prostor pod schody

    Autor: IKEA

    Ani tímto řešením vás možná nepřekvapíme, nicméně vybrali jsme ho proto, že má mnoho zajímavých variant. Některé zvládnete zařídit a uspořádat sami, na jiné se vyplatí přizvat k dílu truhláře. Nejjednodušší a ekonomickou variantou je vyplnit prostor pod schody otevřenými regály, které případně skryjete za textilní závěs. 

    Autor: 

    Technicky náročnější jsou police a vestavěné skříně, vyloženou lahůdkou pak úložné prostory (např. zásuvky) v samotných schodových stupních.

    Autor: The Family Handyman

  • 3.

    Úložná patrová postel

    Autor: IKEA
    Toto řešení je nejčastěji vidět v dětských pokojích (na snímku postel Småstad, 11 040 Kč, IKEA). Nemusíte se však touto skutečností nijak omezovat. Šikovný truhlář zvládne vytvořit i komfortnější a propracovanější nábytek vhodný pro dospělé. Ušetříte tak místo v malých bytech, popřípadě tam, kde v jedné domácnosti žije více lidí. Mějte na paměti, že otevřené police vyjdou zpravidla levněji, než uzavřené skříně a zásuvky. Na druhou stranu, uzavřené úložné prostory působí uklizeným dojmem.

  • 4.

    Sezení s úložnými prostory

    Autor: That Homebird Life

    Skvělý a estetický způsob, jak vyřešit ukládání třeba v obýváku na chatě nebo malé předsíni. Do obývacího pokoje zvolte spíše variantu s dvířky (návod na výrobu v angličtině Building a Freestanding Window Bench from IKEA Cabinets najdete na thathomebirdlife.com), v předsíni vystačíte s jednoduchou lavicí s policemi.

    Autor: Hornbach

  • 5.

    Bedýnky na sto způsobů

    Autor: Hornbach

    Milovníci kutilství jistě zaplesají. S bedýnkami se dá opravdu kouzlit. Můžete je použít jako alternativní noční stolky nebo police do kuchyně, sestavit z nich jednoduchý TV stolek nebo rovnou celou knihovnu. Když ke dnu bedýnky přišroubujete nábytková kolečka, pojízdný kontejner na knihy či hračky do dětského pokoje je na světě. Zkrátka fantazii a kreativitě se meze nekladou!

    Autor: Habitat and Design

  • 6.

    Univerzální koše

    Autor: House Doctor

    Než k nám vtrhly interiérové trendy ze Skandinávie, používaly se tu proutěné koše většinou jen jako prostor pro uskladnění špinavého prádla nebo ve spíži na ovoce a zeleninu. Díky nápaditému severskému designu dnes už víme, že koše jsou geniální úložné vybavení. Mohou mít různé tvary, provedení, velikosti a uspokojí tak téměř všechny naše ukládací potřeby. V menších variantách pomohou s udržením pořádku v policích, ty větší poslouží k uložení časopisů, textilních doplňků, krbového dřeva a mnoha dalších věcí. Výhodou je, že je to řešení rychlé a relativně laciné. 

    Autor: Jysk

  • 7.

    Látkové vaky

    Autor: Jysk

    Podobně všestranné jsou látkové vaky. Díky uchům se snadno přenášejí a jsou tak vhodné zejména na lehčí předměty. Původně sloužily jako koše na špinavé prádlo, ale chytré hospodyně přišly na to, že se do nich dají umístit dětské i psí hračky, plédy a dekorativní polštářky, potřeby na pletení nebo další kreativní činnost. Šikovné švadleny si je zvládnou zhotovit i samy. 

  • 8.

    Děrovaná deska

    Autor: HouseLogic

    Tzv. pegboard s oblibou používají nekonvenční bytoví designéři a architekti. Hodí se zejména do studentských bytů, ale také všude tam, kde si nepotrpí na konvence. Řešení je nejen finančně dostupné, avšak rovněž velmi praktické. Z děrované desky si můžete udělat jak šatní stěnu, tak závěsný systém nad kuchyňskou linku. A když ji umístíte jako nástěnku do dětského pokoje, uvidíte, jak si děti vyhrají. Podobný systém pod názvem Skådis prodává IKEA.

  • 9.

    Sklenice na magnety

    Autor: MakeSpace

    Každý milovník prakticky uspořádané kuchyně zajásá, když uvidí tuto vychytávku. Všechny suroviny, které nejčastěji používáte, můžete mít po ruce díky magnetismu. Stačí zespodu horních skříněk umístit magnetickou lištu a do víčka zavařovací sklenice silný magnet. Používejte tento systém na lehčí suché potraviny.

     

    Stylové vychytávky pro váš interiér najdete na našem Bazaru Blesk za skvělé ceny.

Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy