Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

9 tipů, jak do tisícovky efektně oživit domov

/
  • Pletený puf seženete v obchodech už od 650 Kč, ale můžete si ho vyrobit i doma. Video návod najdete třeba na YouTube.
    Pletený puf seženete v obchodech už od 650 Kč, ale můžete si ho vyrobit i doma. Video návod najdete třeba na YouTube. (archiv firem / Mujhouse.cz)
    24. února 2021 ● 06:00

    Rádi byste si doma dopřáli něco nového, ale nemůžete si dovolit moc utrácet? Někdy i malá změna může mít velký dopad na to, jaký je celkový dojem z interiéru. Přinášíme nápady a rady, jak toho docílit.

    Existují kousky či triky, díky nimž získá váš domov úplně jiný nádech. A to rychle a za pár korun! Někdy stačí jen vyměnit kus nábytku za jiný, jindy pořídit stávajícímu nový kabát. Vyzkoušejte některé z následujících tipů a budete překvapeni, co to s vaším domovem udělá...

  • 1.

    Odkládací stolek

    Místo klasického konferenčního zkuste kombinaci vyššího stolku s menším průměrem a nižšího s větším průměrem. Odkládací stolky Gladom a Kvistbro, od 499 Kč, IKEA
    Autor: archiv firem

    Klasický těžký konferenční stolek můžete nahradit několika odlehčenými kousky, tzv. odkládacími stolky. Stejně tak se dá odkládací stolek postavit vedle pohovky, do rohu u okna, do chodby... Případně z něj společně s křesílkem udělejte pohodlný čtecí koutek. Obzvláště praktické a půvabné jsou stolky, jejichž základnu tvoří drátěný koš. Působí velmi lehce, moderně a zároveň poskytují úložný prostor.

  • 2.

    Závěsné křeslo

    Závěsná křesla působí vzdušně a dodají pokoji nádech hravosti. Závěsné křeslo, 923 Kč, www.zoltashop.cz
    Autor: archiv firem

    Závěsné křeslo vnese do místnosti ležérní a útulnou atmosféru. Okamžitě na sebe strhne pozornost, navíc získáte další místo pro relax. Obzvláště děti ho budou milovat a svádět bitvy o to, kdo v něm bude sědět jako první. Houpání v něm ale bude dělat dobře i dospělým, působí totiž velmi uklidňujícím dojmem. Uvidíte, jak zaujme také vaše návštěvy. Jen pozor na kvalitní upevnění (na trám či do stropu), ať se nedočkáte nepříjemného pádu.

  • 3.

    Puf či taburet

    Pletený puf seženete v obchodech už od 650 Kč, ale můžete si ho vyrobit i doma. Video návod najdete třeba na YouTube.
    Autor: archiv firem / Mujhouse.cz

    Taburet je vděčným prvkem. Během mžiku může plnit úplně jinou úlohu. Jednou funguje jako extra místo na sezení, podruhé jako podnožka, s pomocí tácu ho snadno proměníte v další odkládací stolek. V každém případě je ale stylovým doplňkem interiéru, který o vás prozradí, že máte dobrý vkus a sledujete trendy. Pokud máte klasicky zařízený byt, volte čalouněný kousek na nožkách, moderním seversky laděným interiérům lichotí buclaté pletené pufy. Ty ostatně při troše šikovnosti zvládnete zhotovit i sami. 

  • 4.

    Úložné koše a vaky

    Úložné koše a vaky s půvabným designem pomohou udržet pořádek nejen v koupelně, ale i v obýváku nebo dětském pokoji. Přírodní koš Arve, 449 Kč, Jysk
    Autor: archiv firem

    Tyto bytové doplňky jsou velkým hitem poslední doby, protože jsou relativně levné a plní kromě praktické i estetickou funkci. Nejrůznější úložné koše a látkové vaky umožňují rychle a snadno doplnit chybějící úložný prostor, udržet pořádek a celkově přispívají k příjemnějšímu pocitu z interiéru. Navíc je lze podle potřeby okamžitě přemístit. Při výběru kousku do koupelny však berte v potaz specifika prostoru. Pokud nemáte výkonné odvětrávání, volte spíše umělé materiály. Třeba přírodní proutí by totiž mohlo zplesnivět.

  • 5.

    Obrazová galerie

    Osobní galerie z obrazů, fotografií, plakátů, ale třeba i nápisů či pohledů zútulní místnost. Vyzkoušejte na stěně různé kompozice, nebojte se kombinovat typy rámečků.
    Autor: archiv firem / Homepolish

    Nemusíte být bohatým sběratelem uměleckých děl, abyste si mohli dopřát působivou galerii na stěně v jídelně, na chodbě nebo v obýváku. Fantazii a různorodým kombinacím se meze nekladou. Nebojte se namixovat snímky z dovolené s barevnými plakáty a vlastnoručně napsanými nebo vytištěnými motivačními nápisy. Stejně tak rozhodně neplatí, že ozdobné starožitné rámečky nemohou viset vedle těch módních minimalistických...

  • 6.

    Domácí džungle

    Rostliny se starají o příjemné prostředí, pomáhají s regulací vlhkosti v interiéru a některé dokonce čistí vzduch.
    Autor: Urban Jungle Bloggers

    Že pokojové rostliny oživí domov, to není žádná novinka. Trend urban jungle (měské džungle) však staví tento fenomén na novou úroveň. Záplava zejména exotických rostlin dodá interiéru výjimečnou atmosféru. Díky ní se budete doma cítit skoro jako na dovolené. A mít svůj soukromý prales ani nemusí vyjít tak draho. Stačí, když si rostlinky namnožíte z řízků od známých nebo je získáte výměnou ve speciálních skupinách (třeba Zelený swap) na Facebooku.

  • 7.

    Nábytkové úchytky

    Kožené úchytky jsou trendy. Oživí moderní nábytek skandinávského typu. Kožené úchytky Östernäs, od 149 Kč / 2 ks, IKEA
    Autor: archiv firem

    Vyměňte úchytky. Na komodě v předsíni, kuchyňské lince nebo staré skříni. Uvidíte, jak nábytek ihned ožije a získá úplně jiný ráz. Módního vzhledu jednoduššího nábytku docílíte koženými úchytkami, rustikálnímu vybavení budou zase slušet keramické retro knopky.

  • 8.

    Vintage kousek

    Starý lodní kufr po babičce se klidně může zhostit úlohy netradičního konferenčního stolu.
    Autor: archiv firem / Esprit Home

    Máte-li moderní interiér, vsaďte na ozvláštnění pomocí starého nábytku. Křesílko, skříňka či stolek s patinou (po babičce, z půdy na chalupě nebo z bazaru) dodá pokoji s novým vybavením na útulnosti a originalitě. A vy budete mít dobrý pocit, že jste mu dali ještě druhou šanci.

  • 9.

    Natřete (mu) to!

    Jako moderní kus nábytku bude vypadat starý kousek, pokud mu dopřejete nový nátěr. Starožitnému vzhledu sluší křídové barvy nebo efekt patiny.
    Autor: archiv firem / Rust-Oleum

    Pokud vás už vaše zařízení nebaví, není hned nutné ho měnit za nové. Vsaďte na plechovku barvy. Nejlépe se samozřejmě natírá dřevěný nábytek, ale nemusíte se bát ani kovu, či dokonce plastu. Můžete zvolit také barvu ve spreji. Uvidíte, jak se z fádní komody nebo židle vyloupne úchvatný moderní kousek, který budou všichni obdivovat. 

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy