V minulosti nebývalo nic zvláštního na tom, že do dětského pokoje putoval vyřazený nábytek rodičů a vybavení se shánělo, kde se dalo. Ty časy jsou naštěstí dávno pryč. To však neznamená, že si při zařizování pokojíku nemůžete vzít na pomoc vintage styl nebo upcyklaci. Taková stará skříň po babičce může díky renovaci a nátěru v pastelovém odstínu představovat šperk celého pokojíčku. Ale hezky od začátku...

Základní pravidla

Stejně jako v případě oblečení také v dětském pokoji budete stát před problémem, že aktuálně zvolené řešení brzy přestane vyhovovat. Pokuste se proto uvažovat co nejvíce dopředu tak, abyste v budoucnu museli dělat změn co nejméně. Zejména se vyplatí myslet na dostatek úložných prostor. Aktuální trendy velí zvolit nábytek v neutrálních barvách a jednoduchém provedení, které s dítětem poroste až do studentských let. V případě postele, psacího stolu nebo židle si můžete pomoct rostoucím nábytkem. 

Fotogalerie
67 fotografií

V čem spočívá kouzlo?

Přizpůsobit prostor věku pak můžete zejména pomocí doplňků. A nezapomínejte, že pokojíček u mladších dětí bývá plný hraček! Nemusíte se tedy bát, že bude nudný, i když zvolíte pro základ bílou či šedou barvu nebo světlý dřevodekor. Pracujte především s textilem: závěsy, polštářky, kusovými koberci, podsedáky, povlečením... Ty můžete sladit s aktuálními potřebami, ale i vkusem dítěte. Vděčným prvkem jsou také veselé tapety nebo samolepky na stěnu, které lze snadno odstranit, když už vašemu potomkovi přijdou trapné. 

Kvalitní materiály

Děti si zaslouží to nejlepší. Snažte se proto co nejvíc vyhnout umělým materiálům. Nikdo samozřejmě neříká, že svému potomkovi nemůžete pořídit ke stolu legendární plastovou židli pantonku. Nicméně na podlaze či v textilu dejte raději přednost přírodě. Do dětských pokojů se doporučují materiály, jako jsou marmoleum, dřevo, bavlna, len nebo vlna. Nepatří sice k nejlevnějším, ale na druhou stranu můžete počítat s tím, že po kvalitních výrobcích z druhé ruky je velká poptávka (např. v internetových bazarech nebo v příslušných skupinách na sociálních sítích). Pokud investujete do kousku, který po pár letech omrzí, s největší pravděpodobností ho ještě udáte, a do něj vložené peníze tak nevyletí ven oknem. Nebo sami můžete zapátrat v těchto vděčných zdrojích. Navíc dnes je to díky požadavku na udržitelnost velký trend! 

Jak udělat radost i dojem?

Báječně v pokojíčku vypadají různé herní prvky. A vaše ratolesti vás za ně budou jistě zbožňovat. Houpačka, prolézačka, týpí a další kousky pokojíček úžasně oživí a rozhodně nebudou stát stranou. Myslete samozřejmě na to, aby šly v budoucnosti snadno odstranit bez nějakých větších škod. Zhodnoťte také nebezpečí, které pro vaše děti mohou představovat, a pořiďte je opravdu až ve vhodném věku. Nezapomeňte si s dětmi dohodnout pravidla, která budou při jejich používání dodržovat.

Zařizujete dětský pokoj a potřebujete ušetřit? Nábytek za skvělé ceny najdete na našem Bazaru Blesk!