Sezona chataření rozhodně ještě nekončí, proto jsme se vydali na návštěvu k Tatianě Vomáčkové, respektive na její kouzelnou chatičku, kterou koupila před dvěma lety. Jak se majitelka s její rekonstrukcí vypořádala, ač měla minimální rozpočet, může inspirovat každého, kdo po podobném útočišti v přírodě také touží. „Moje cesta k téhle chatě byla docela složitá,“ přiznává. „Tehdy mi skončilo stavební spoření, takže jsem měla nějaké peníze a řekla jsem si, že by bylo fajn pořídit si za ně pozemek. Nejprve jsem hledala v okolí Slaného, protože tam mám kamarádku, ale nic vhodného jsem nenašla. Navíc jsem v té době odjela do Kodaně, do které jsem se zamilovala, takže jsem začala uvažovat, že bych peníze spíš než do pozemku investovala do jednoho semestru studia designu v Dánsku.

Fotogalerie
10 fotografií

Chata však byla Tatianě souzená. „Ještě než jsem se k tomu odhodlala, dala má kamarádka, která je tady teď mojí sousedkou, na Facebook fotku chatičky s tím, že ji majitelé prodávají. Jen ze zvědavosti jsem zavolala do realitní kanceláře a hned na druhý den jsem si objednala prohlídku. Bylo krásně, a tak mě bavila už cesta sem serpentinami v lese. Když jsem dorazila na místo, věděla jsem hned, že je to ono. Realitní makléřka byla dost překvapená, že jsem se pro koupi rozhodla, ještě než jsem do chaty vstoupila,“ vzpomíná Tatiana. 

Zájemců však bylo šest a v obálkové metodě se Tatiana ocitla na předposledním místě. Znovu se tedy se svým snem o cestě z města rozloučila. „Za čtrnáct dní mi volá ta moje kamarádka, jestli vím, že o chatu máme zájem už jen dva. Paní z realitní kanceláře mi to potvrdila, ale s tím, že pán bude podepisovat smlouvu. Nakonec nic nepodepsal, a ještě ten samý den mi z realitky zavolali, že jestli chci, může být chata opravdu moje,“ popisuje majitelka šťastný konec dlouhých peripetií.

Vlastními silami

Vyklidit a zrenovovat zchátralou chatu vlastními silami, jen za pomoci hodinového manžela, Tatianě trvalo tři týdny. „Pak už se mi o natírání i zdálo,“ směje se. „Bylo to tady plné věcí, ale prostřednictvím skvělé facebookové skupiny Sousedé od Berounky jsem zorganizovala na jeden víkend malý blešák. Lidé jezdili s vozíky a odváželi si všechny ty kredence, almary, matrace... Na sběrný dvůr přesto jezdím dodnes, hodně věcí bylo na zahradě a ve sklepě, chata je totiž podsklepená.“

Po předchozích majitelích toho tedy moc nezůstalo. Záchod nová majitelka jen vymalovala, ale koupelna se sprchovým koutem a zlatým umyvadýlkem, které má místo baterie zahradní kohout, už je Tatianina práce. Původní jsou také kachlová kamínka, jedna komoda a stolek, které Tatiana přetřela. „Skoro všechno jsem dělala sama nebo s kamarády, navíc jsem spoustu věcí dostala, takže mě rekonstrukce nepřišla na víc než 50 tisíc,“ vysvětluje. A vzhledem k tomu, že natrefila na nespolehlivou firmu, do řemeslnických prací se musela pustit i letos. „Firma, která mi měla stavět terasu, nakonec nepřijela, tak jsem si našla tutorial na YouTube, koupila jsem fošny a aku šroubovák a udělala jsem si alespoň menší terásku, kterou jsem natřela neprakticky na bílo,“ ukazuje nám. „S velkou terasou mi nakonec radil truhlář, skvělý pan Novák, ale vrtání a tahání fošen jsem oddřela sama,“ popisuje poslední práce na zahradě, která je po loňské rekonstrukci chaty na řadě. Tatiana už z ní sklízí první plody.

Síla přátelství

Jak už jsme zmínili, Tatianě hodně pomáhají přátelé. A trojici kamarádek tu měla i při naší návštěvě. „Lenka, která má obchod se suvenýry Pragtique.cz, je původem z vesnice, takže mi radí se zahradou. S Martinou, hudební manažerkou, jsem natahala třeba tamhlety kameny na vydláždění solární sprchy a Barunka, autorka kožených tašek, kabelek a psích obojků značky MUI MUI, nám k tomu upekla výborný koláč,“ představuje nám majitelka své šikovné pomocnice. Atmosféra je skvělá, ani se nám nechce domů, a tak naprosto chápeme, když nám na závěr Tatiana na otázku, jak často na chatu jezdí, se smíchem odpovídá: „Vzhledem k tomu, že můžu pracovat na dálku, jsem napůl tady a napůl v pražském bytě. Vždycky přijedu na dva dny a za pět dní si uvědomím, že budu muset domů vyprat, protože na pračku tu nezbylo místo.

Článek vyšel v časopise Blesk Bydlení. V tištěné či elektronické verzi si ho můžete pohodlně objednat z domova v našem iKiosku.

Video
Video se připravuje ...

Na co se můžete těšit v nové vydání časopisu Blesk Bydlení? Czech News Center