Oldřich Navrátil nás pozval na malou prohlídku i popovídání si o práci, která tu nikdy nekončí. Vedle té zahradnické tu občas probíhá i natáčení televizního pořadu Receptář prima nápadů. Ten teď v září oslavil už dvacetileté výročí. Před lety převzal Oldřich pomyslné žezlo moderátora po Václavu Postráneckém a zůstal pořadu pro kutily věrný až dodnes. Pořad můžete sledovat každou neděli kolem poledne.

Fotogalerie
11 fotografií

Jak velká je zahrada a co zbylo z původního mlýna?

Zahrada má zhruba osm set metrů čtverečních a je rozdělená na záhony se zeleninou, pak květinové a také na odpočinkovou zónu s ovocnými stromy. A máme tu dvě pařeniště a teď nově i vyvýšený záhon na zeleninu. Z původního mlýna nám v zahradě zbyly pouze obvodové zdi mlýnice. Ty kamarádi svázali železobetonem a pospravili.

Co na zahradě děláte sám? Máte i nějaké další pomocníky?

O práci se dělíme se ženou systémem, kdo má čas a sílu. Já tedy dělám fyzicky náročné práce, hlavně seču trávu a ryju záhony. Když je ale třeba, pleju záhony nebo zalévám.

Jakou zeleninu a ovoce pěstujete?

Fazole, koriandr, mrkev, petržel, špenát, okurky, cukety, hrách, papriky, rajčata, bazalku, česnek, cibuli, jahody, maliny, borůvky, ostružiny, blumy, meruňky, nashi, rybíz, angrešt, jablka, švestky a ořechy. A musím se přiznat, že já rád všechno ujídám. Není nad to natrhat si rajčata s bazalkou a pak si z nich udělat výtečný salát.

Video
Video se připravuje ...

Televizní kutil Oldřich Navrátil: Zručný jsem jen teoreticky Hana Höschlová, Jan Jedlička

Jste vášnivým pěstitelem česneku. Jaká byla letošní úroda?

Úroda byla dobrá. Sklidil jsem asi dvě stě palic ze všech stroužků, které jsem zasadil. Nic nezplesnivělo a paličky jsou pěkně velké, takže jsem spokojený. Česnek konzumuji, pokud to kvůli práci jde, denně. Syrový na chleba nebo topinku každé ráno. Žena ho taky nakládá s chilli do sladkokyselého nálevu, mohu doporučit, k masu nebo do asijské polévky je to výborné.

Zajímá vás, co bude letos Oldřich Navrátil budovat nebo kdo vybírá květiny? Celý rozhovor naleznete v aktuálním vydání časopisu Blesk Hobby, který koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku.