Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Sklizeň je tady. Jak se o úrodu nejlépe postarat?

/
  • (istock.cz)
    9. září 2021 ● 06:00

    Základem úspěšné sklizně je správné načasování. Jak postupovat a kam plody ze zahrádky uskladnit, aby vydržely co nejdéle?

    Od poloviny září dozrávají podzimní odrůdy jabloní a hrušní, vystihnout však ten správný moment sklizně není vždy úplně jednoduché. Velkou roli totiž hraje počasí panující v daném roce, to může čas sklizně posunout o týden či dva.

  • 1.

    Kdy česat?

    Mladé a slabě rostoucí stromy se češou dříve než starší, vitální a dobře plodící. Pokud je celkově úroda slabší, přichází vhodná chvíle pro sklizeň obvykle dříve než v bohatých letech. Svou roli hrají i stanoviště stromu a orientace ke světovým stranám. Na vrcholu stromu a z jižní strany dozrává ovoce nejdříve. Jakmile se stopka snadno odděluje od větvičky a na zem začínají padat první zdravé plody s hnědými jadérky, bude ovoce již zralé.

  • 2.

    Jak trhat?

    Při sklizni postupujte co nejopatrněji. K uskladnění se hodí jen kvalitní plody bez vad. Pamatujte na to, že otlučené nebo na povrchu poškozené kusy musíte rychle zpracovat. Zavařte je do kompotů, z jablek připravte mošt nebo si připravte zdravé mlsání na zimu v podobě sušeného ovoce. Jablka a hrušky česejte dopoledne za suchého počasí. Při trhání plod lehce nadzvedněte, aby se oddělil od větvičky, nebo jej vezměte přímo za stopku, pokud je delší, případně lehce tlačte palcem na spojení stopky a větvičky.

  • 3.

    Česáček na ovoce

    Při použití česáčku trhejte vždy jen jeden plod. Pokládejte jednotlivě do košíku vystlaného látkou nebo jiným měkkým materiálem. Plody nepřesypávejte, aby se nepotloukly, ale opatrně je přeložte do bedniček v jedné vrstvě, nouzově maximálně ve třech vrstvách. Můžete také každé jablko zabalit do novin pro lepší udržení vlhkosti. Podtržené ovoce, tedy sklizené předčasně, brzy vadne a není moc chutné, přezrálé se nehodí ke skladování, nemá správnou tvrdost a konzistenci.

  • 4.

    Co sklidit?

    Jablka a hrušky zásadně nesetřásejte, příliš to ale nevadí v případě švestek, které se dlouhodobě neskladují. V září skliďte také poslední plody malin a ostružin, přichází rovněž chvíle pro sklizeň léčivé aronie, rakytníku, trnek nebo dřínu.

  • 5.

    Vlašské i lískové

    Když zelená slupka vlašských ořechů puká, začíná černat a ořechy jdou ze slupky snadno vyjmout, začněte setřásat. Pomůžete si dlouhou tyčí. Ořechy ale padají i samy, u mohutných stromů je setřásání obtížné, myslete také na svou bezpečnost. Pro uchování se hodí jen zralé, nepoškozené ořechy s uzavřenou skořápkou. V jedné vrstvě je sušte na vzdušném, suchém místě několik týdnů. Zralost lískových oříšků poznáte podle zhnědnutí spodní poloviny punčošky a světle hnědého zbarvení skořápky. Při sušení je pravidelně obracejte.

     

    Celý článek včetně rad, jak na skladování ovoce a zeleniny, najdete v zářijovém čísle Blesk Hobby. Dočtete se také vše o výběru štípače na dříví, o tom, jak připravit květiny na stěhování ze zahrady do bytu nebo kdy je ideální čas na sázení růží. Zavítáte též na návštěvu ke zpěvačce Magdě Malé a herci Oldovi Navrátilovi. Časopis plný skvělých rad, tipů a inspirace koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

     

     

     

     

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy