Vřes nepotřebuje žádnou zvláštní péči, prodává se v každém květinářství, ale i supermarketu za pár korun a nadělá parádu doma, v truhlíku i na zahradě. Sice snáší špatně panelákové vedro a sucho, ale na balkoně vám vydrží až do Vánoc. Nevadí mu dokonce ani sníh a mráz. K dostání jsou vřesy i vřesovce. Obě rostliny jsou vzhledově dost podobné, u vřesovců jsou však květy větší a výraznější, proto jim dává řada lidí přednost. V našich podmínkách se víc daří vřesům, ale při troše snahy zvládnete i pěstování vřesovců.

Vřesy potřebují světlo. Co jim ještě dopřát?

Lidé si často stěžují, že jim vřes či vřesovec doma během pár týdnů uschne. Stačí jim ale věnovat správnou péči a pokvete vám až do zimy. V obchodech se vřesovce tísní v malých květináčích, takže je doma hned přesaďte do větších nádob. Použijte substrát pro rododendrony nebo azalky, tenhle keřík má totiž rád kyselou půdu. A nezapomeňte na dno květináče nasypat kamínky, perlit, drobný štěrk nebo keramzit, aby se tam nedržela voda.

Rostlinu postavte na světlo, nejlepší je rozptýlené, ve stínu vám totiž uvadne. Ohlídejte si také, aby téhle rostlince nikdy nevyschla půda, ale také abyste ji nepřelili. Ani jedno jí nesvědčí. Sucho i příliš zálivky zničí kořeny a vřesovec začne schnout a vadnout. Jednou za dva týdny vřesovec přihnojte. Dobře mu udělá zálivka s hnojivem pro kyselomilné rostliny. Po odkvětu odstraňte špičky a na jaře celou rostlinu o třetinu zkraťte. Díky tomu vám příští rok znovu vykvete.

Fotogalerie
6 fotografií