Lehký vánek si hraje v koruně hrušně, zahrada je v plném květu a Josefin Olsson prostírá venkovní stůl k odpolednímu pohoštění pro čtyřletou dceru Lykke a její kamarádky. Bílé stavení s opečovávanou zahradou plnou stromů, květin a voňavých bylinek vyzařuje prázdninovou atmosféru, ale Josefin s rodinou si tu užívají každý den v roce. „Když mě Mattias požádal o ruku, začali jsme hledat dům, kde můžeme společně žít a založit rodinu,“ vypráví světlovlasá majitelka. „Nestáli jsme o novostavbu, chtěli jsme dům s duší,“ usmívá se. A právě takový našli v městečku Vä v jižním Švédsku poblíž jezera Hammarsjön. „Zaujala nás nabídka na realitním portálu na prodej vily z roku 1810, a tak jsme se tam vypravili. Při příjezdu nás okouzlilo už město samotné. Jeho původ sahá až do středověku, odehrávaly se tu krvavé bitvy mezi Švédy a Dány a dochoval se zde kostel z 12. století, jeden z nejstarších ve Švédsku,“ vypráví Josefin, milovnice dějin. Dům, na který se jeli podívat, nebyl od centra daleko, a sám se pyšnil bohatou historií. V 19. století sloužil jako kovárna a až pozdější majitelé jej přestavěli na rodinný příbytek. „Při prohlídce se nám líbila stará podlaha z dřevěných prken, obnažené stropní trámy a cihlové zdi. Co ale rozhodlo o koupi, byla ta stará hrušeň na zahradě. Přestože byl sychravý den začátkem února, už jsem se viděla, jak pod ní sedím s pěknou knížkou a okolo pobíhají děti,“ vzpomíná majitelka.

Fotogalerie
18 fotografií

Svatební dar

O pár měsíců později si snoubenci pod rozkvetlou hrušní řekli své ano. A na svatební dar od svých nejbližších jen tak nezapomenou. „Věděli, že nám po koupi domu moc peněz nezbylo a renovaci budeme provádět svépomocí. Rozhodli se proto, že nás v tom nenechají samotné a pomůžou, jak budou moct,“ vzpomíná Josefin s dojetím. Předchozí majitelé se o dům dobře starali, takže se novomanželé s partou pomocníků nemuseli pouštět do větších stavebních úprav kromě kompletní rekonstrukce koupelny a prádelny, které byly hodně poškozené vlhkem. Dům však chtěli víc propojit se zahradou, takže v ložnici vybourali otvor na francouzské dveře. Především se ale zaměřili na zachování původních prvků. Dřevěné podlahy i obložení stropu přebrousili a dali jim nový nátěr a stejně tak ošetřili tmavé stropní trámy, které na bílém stropě působí jako kontrastní prvek. Celý interiér ladili do bílé, ale na některých místech se rozhodli otlouct omítku a nechat vyniknout staré cihly.

Nadčasová útulnost

Josefin měla jasnou představu, jak interiér zařídí. Inspirací jí byl styl její maminky. „Moje máma měla odjakživa dar vytvářet útulný domov. Nejzajímavější kousky nosila z bleších trhů. A tam jsem objevila spoustu úlovků i já, třeba lustr ze 70. let, který visí v obýváku. Chodím taky na burzy a často mi nějakou pěknou věcí udělají radost kamarádi. Některé kousky jsem musela trochu opravit nebo aspoň přelakovat, aby se k nám barevně hodily, ale o to víc si jich pak vážím. Samozřejmě se nebráním ani novým věcem, nechci žít jako ve skanzenu,“ směje se. Výsledkem je útulný světlý domov, kde převažují přírodní materiály, jako je dřevo a proutí, a příjemná paleta odstínů bílé, šedé a okrové. Svěžest pak do interiéru vnášejí zelené rostliny a květiny ze zahrady.

Zelený ráj

Se zabydlením domu práce neskončila a na pořad dne přišla zahrada. Manželé na ní založili nový trávník, kolem plotu vysadili keře a za domem vytvořili velkou užitkovou zahradu. „Vždycky se mi líbila představa vlastního ovoce a zeleniny. Máme tu fazole, cukety, maliny a borůvky a samozřejmě hrušky z mého milovaného stromu. K zahradničení vedu i holčičky. Lykke mi pomáhá se vším a už i malá My pozná, kdy je ovoce zralé,“ usmívá se hrdá maminka. Manželé dům z obou stran obestavěli dřevěnou terasou, která slouží jako venkovní obývák. Okolo terasy Josefin pěstuje své oblíbené květiny: narcisy a tulipány na jaře a jiřiny a pryskyřníky v létě. „Celé léto jíme, opalujeme se a odpočíváme venku. Ještě chceme postavit zastřešenou pergolu, abychom nemuseli utíkat domů, když začne pršet,“ loučí se s námi usměvavá Švédka, kterou na Instagramu najdete jako @linnesdottrar.

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku.

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka časopisu Blesk Bydlení 09/21 Czech News Center