Lilian a Christian Kops Poulsenovi žijí v bytě v centru Kodaně. Oceňují výhody bydlení ve městě, přesto vždycky snili o velkém domě na venkově. Svému snu se přiblížili, když si před deseti lety koupili pozemek v zahrádkářské kolonii jen dvacet minut jízdy na kole od domova. „Často jsme projížděli okolo. Fascinovalo nás, jaký je tam klid. Slyšíte jen zpěv ptáků a bzučení včel,“ popisuje blonďatá Dánka. „Pokud zrovna sousedi nesekají trávu,“ doplňuje ji s potutelným úsměvem její manžel. Když se pak jeden pozemek s polorozpadlou chatičkou uvolnil k prodeji, Lilian a Christian neváhali. „Na vysněný dům na venkově jsme ještě neměli peníze, ale parcelu mezi zahrádkami jsme si dovolit mohli. Tak jsme si řekli, že si ten skromný venkovský život, sekání trávy a hrabání se v hlíně můžeme vyzkoušet nanečisto,“ směje se Lilian.

Fotogalerie
17 fotografií

Nové s duší starého

Manželé nejprve uvažovali, že by původní chatičku s poničenou střechou, starými elektrickými rozvody a bez koupelny přivedli zpátky k životu. Nakonec usoudili, že by to vyžadovalo hodně práce i času, a výsledek by byl přesto nejistý. Rozhodli se ji tedy strhnout a postavit místo ní jednoduchou dřevěnou chatu se sedlovou střechou. Ducha původní stavby ale chtěli zachovat. „Ze staré chaty jsme zachránili dřevěné prvky: okna, dveře i podlahové trámy, které jsme pak znovu využili. Náš domeček díky tomu dostal punc originality a nám se zároveň podařilo ušetřit dost peněz,“ vysvětluje majitelka. Další materiál získali od známého, který rekonstruoval starý byt. A jak s ním naložili? Masivní podlahové trámy přebrousili a ošetřili, aby je mohli znovu položit na zem. Starým okenním rámům ponechali jejich patinu a použili je jako nápaditý předěl mezi kuchyňskou linkou a jídelním koutem. Další dřevo posloužilo Christianovi na stavbu nábytku. A z malých bílých dlaždiček z kamarádovy koupelny manželé vytvořili odolný obklad na kuchyňské pracovní ploše.

Čarování s prostorem

Při stavbě chaty se Lilian a Christian museli řídit pravidly pro zahrádkářskou kolonii a nepřekročit povolené rozměry. Půdorys tak zabírá pouhých 35 m čtverečních. „Od začátku jsme věděli, že budeme chtít na chatě trávit co nejvíc času, takže jsme museli důkladně promyslet dispozici, aby nás malý prostor nijak neomezoval,“ vysvětluje Lilian. Rozhodli se tedy pro otevřenou světnici bez příček, které by ubíraly místo. Opticky ji zvětšují bílé zdi a podlahy a okna ze všech stran, která do domu přivádějí světlo po celý den. „Zdi nám tu rozhodně nechybějí. Stará okna mezi kuchyňskou a jídelní částí prostor zároveň rozdělují i spojují. Na protilehlé straně pak přirozeně vznikla odpočinková zóna a koupelnu jsme oddělili posuvnými dveřmi,“ popisuje Lilian vnitřní členění. Majitelé částečně využili místo pod střechou, ale pouze ve štítu nad koupelnou, aby obývací část zůstala vzdušná. Vybudovali tam spací patro, které je přístupné po žebříku. „Schody by byly elegantnější, ale opět by nám ubraly místo. A starý žebřík se sem hodí,“ vypráví Lilian. Před rokem museli manželé vyřešit oříšek v podobě pokojíčku pro dceru. „Naše miminko se osamostatnilo dřív, než jsme čekali, a najednou už nechtělo spát s námi. Musím se přiznat, že jsem to čekala o pár let později,“ říká Lilian, zatímco si tříletá Karla hraje na zahradě. Majitelé nechtěli ubírat prostor v obýváku, takže dětský pokojík nakonec vytvořili zmenšením koupelny. „Koupelnu jsme tu měli větší než doma. Rozhodli jsme se, že nepotřebujeme vanu ani pračku. Místnost jsme proto přepažili a udělali jsme pro Karlu malý pokojíček, kam se vejde akorát postýlka a její oblíbené hračky,“ vypráví blonďatá Dánka. A kde se teď rodina myje? „Christian na zahradě postavil sprchový kout. Vodu ohřívá sluníčko a je jí vždycky dost pro všechny,“ usmívá se spokojeně Lilian.

Retro a exotika

Recyklované materiály použité v chatě Lilian doplnila dalšími retro kousky z bazarů a bleších trhů i věcmi, které patřily jejím a Christianovým prarodičům. „Miluju porcelán se zlatým okrajem, který si babička šetřila na slavnostní příležitosti, a jsem ráda, že se mi podařilo sehnat staré plechovky od sušenek,“ ukazuje nám hostitelka vybavení kuchyně. Pestrý kontrast k vintage scandi stylu pak tvoří orientální sošky, barevné přehozy, koberečky a polštáře, které si Lilian vozí ze svých cest do Thajska.

Ráj na zahradě

Když manželé pozemek kupovali, byla zahrada zarostlá a plná plevele. Postupem času ji zkrotili a Christian vysázel jahody, levanduli, růže, plamének a hortenzie, které jim dělají radost celé léto. Před chatou vytvořili příjemné sezení pod slunečníkem, které slouží jako letní jídelna. Na zahradě nechybí ohniště a gril, který majitelé rozpalují při každé návštěvě rodiny nebo přátel. V klidném koutku Lilian ráda relaxuje v houpací síti. „Pořád sníme o velkém domě na venkově, ale malou chatičku ve městě si nemůžeme vynachválit,“ loučí se s námi naše hostitelka.

Tento článek vyšel v časopise Blesk Bydlení. V aktuálním čísle se dočtete, jak správně vybrat dveře nebo jakou zahradu má herečka Lucie Benešová. V tištěné či elektronické verzi si ho můžete pohodlně objednat z domova v našem iKiosku ZDE.

 

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka Blesk Bydlení 08/2021. Czech News Center