Penzion Na Kmíně je pro Denisu Kubálkovou srdeční záležitostí. „Oprava statku se stala mým celoživotním, celkem drahým koníčkem. Postupně renovuji jeho jednotlivé části a neskutečně mě to baví. Vnímám to jako velkou zodpovědnost vůči svým předkům. Do zchátralé budovy penzionu roky pršelo a od revoluce neprošla žádnou opravou. Dříve sloužila pro ubytování zaměstnanců statku. Takže se vlastně vždycky používala k bydlení a věděla jsem, že to tak musí být i do budoucna,“ vysvětluje majitelka, jejíž pradědeček v roce 1925 původně šlechtický statek koupil, proč se tu rozhodla vybudovat zrovna penzion.

Fotogalerie
10 fotografií

Risk máme zřejmě v rodině,“ usmívá se Denisa Kubálková. „I pradědeček si tehdy na koupi vzal úvěr, který se rozhodl splatit dobrým nápadem: začal pěstovat kmín…“ V té době ještě Jiří Havelka nemohl tušit, že mu v roce 1948 statek seberou.

Dlouhá cesta

„Poté, co mu ho komunisté znárodnili, byl tady státní statek. V restitucích jsme dostali polovinu zpět po dědovi, který už byl v té době po smrti. Ale druhou polovinu, po babičce, která žila v Austrálii a nechtěla se do Česka vrátit, nám nevydali a museli jsme ji od státu odkoupit,“ vzpomíná majitelka na dvacetileté soudní tahanice. „Na získání této poloviny pradědečkovy usedlosti jsem si půjčila i já a přeji si jediné – aby tady lidem bylo zase hezky. I proto vznikl penzion Na Kmíně, romantické místo, které spojuje a do kterého jsme zaseli zkušenost i lásku. A brzy zasejeme i kmín,“ směje se.

To, s jakou péčí byl statek rekonstruován, je vidět na první pohled. Zaujme citlivé propojení původních prvků stavby, jako jsou kamenné klenby, obnažené trámy a obloukové výklenky v kombinaci s jednoduchým moderním nábytkem. Vše je dílem majitelky, která sice nemá designérské vzdělání, přesto interiér zvládla vybavit s velikým citem. „Nedávno jsem tu provázela snoubence, oba byli architekti, a musím říct, že bylo hezké, když říkali: ‚Vy tady máte asi tak sedm stylů, nechápeme to, ale ono vám to ladí‘,“ směje se.

Poctivě a s láskou

Penzion funguje už druhým rokem, i když určitou část z toho samozřejmě v omezeném režimu, a stal se mimo jiné oblíbeným místem na svatby, které tady zvládnou připravit kompletně na klíč. A když vidíme krásnou zahradu, kde se mohou konat obřady, či dvoupokojové stylové svatební apartmá, snoubencům se vůbec nedivíme. Jak podotkli architekti, majitelka měla při zařizování interiéru opravdu šťastnou ruku. „Bohužel nemám designové cítění, a tak mi to dalo velkou práci,“ říká skromně. „Postahovala jsem si tisíce obrázků a dávala jsem vše dohromady sama bez odborníků. Nábytek jsem se snažila vybírat přes internet a zabralo mi spoustu hodin najít hezkou věc za přijatelné peníze.

Na co je majitelka penzionu nejvíc pyšná a jaké má plány do budoucna, se dočtete v aktuálním vydání časopisu Blesk Bydlení, ve kterém si můžete zasoutěžit o čističku vzduchu Leitz TruSens. V tištěné či elektronické verzi si ho můžete pohodlně objednat z domova v našem iKiosku ZDE.