Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Užijte si atmosféru pozdního léta co nejdéle!

/
  • Fotografie
    11. září 2020 ● 06:00

    I když přes den ještě slunce pálí, večery a rána bývají chladné, nemusí vás to odradit od pobytu venku. S našimi tipy bude vaše léto opravdu dlouhé.

  • 1.

    Zahřejte se!

    6515294:gallery:true:true

    Moderní venkovní ohřívače sezonu na terase prodlouží opravdu až do zimy. Dnes už existuje mnoho variant a také designů. Vybírat můžete základně mezi těmi plynovými, jaké znáte ze zahrádek restaurací, a elektrickými, které potřebují zásuvku a mohou topit buď pomocí topné spirály, nebo infračerveného záření.

    Pokud vám venkovní topení přijde jako zbytečná investice, zahřejte se alespoň pomocí polštářků, podsedáků a teplých dek. Pestrobarevný bytový textil vám navíc na terase udělá parádu.

  • 2.

    Navzdory počasí

    6515315:gallery:true:true

    Proti nepřízni počasí ochrání zastřešení. Moderním řešením jsou tzv. bioklimatické pergoly, které se v parném létě používají proti slunci, avšak stejně dobře nepropustí ani kapku deště. Navíc lze jejich lamely jednoduše nastavit tak, že při nedostatku slunečního svitu naopak nestíní.

    Existuje též možnost posuvného proskleného zastřešení, které budete mít nejen nad hlavou, ale ochrání vaši terasu ze všech stran. Esteticky se však ke každé stavbě nehodí. Na menších balkonech pak boční vítr mohou částečně odrazit plátěné zástěny, které zároveň slouží proti zvědavým pohledům.

  • 3.

    Večerní koupání

    Bazén si díky zastřešení můžete užívat i na podzim
    Autor: Albixon

    Pokud máte bazén, i ten můžete připravit na prodlouženou sezonu. Plachta jej ochrání hlavně před nečistotami a zabraňuje tepelným ztrátám během noci, jistějším způsobem je však zastřešení, které udrží vodu teplou a můžete pod ním plavat třeba i v dešti. Navíc brání nejen padání nečistot do bazénu, ale i dětí či domácích mazlíčků. Dnes už je standardem i ohřev bazénové vody.

    Obvykle se používá bazénové tepelné čerpadlo, ale jak vám vysvětlí náš odborník, je možné spojit ohřívání bazénu i s vytápěním, chlazením a větráním celého domu. A pokud máte místo bazénu koupací biotop, nebojte, také voda v něm se smí ohřívat – vodním rostlinám to nevadí.

  • 4.

    Světlo a oheň

    6515310:gallery:true:true

    To, že se začíná dřív stmívat, můžete brát i jako výhodu. O to lépe totiž vyniknou venkovní světélka, lucerny a světelné řetězy. Romantiku vykouzlí světlo svíček, na které si pořiďte stylovou lucernu, jež ozdobí terasu i za světla.

    Rezignovat byste neměli ani na grilování. Koneckonců se u něj alespoň trochu zahřejete. Ještě víc zahřeje samozřejmě „táborák“. Ten si lze díky přenosným designovým ohništím rozdělat i na dřevěné terase.

    Fotogalerie
    3 fotografie

    Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

     

    Titulní strana Blesk Bydlení na měsíc září 2020
    Autor: archiv Blesk Bydlení

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy