Bydlíte ve starším domě nebo bytě, kde jsou ještě původní okna? Možná už jimi trochu táhne, ale jinak zatím dobře slouží. Zastaralá okna vám ale mohou způsobit nečekané výdaje a problémy! Staré dřevěné rámy se časem začnou deformovat a přestanou těsnit. V létě musíte snášet doma horko a zimě naopak budete mrznout. A to znamená větší výdaje za topení. Nefunkční okna poznáte i tak, že už nedokážou dobře tlumit hluk z venku. Pokud bydlíte na rušné ulici, kvůli starým oknům se tak pořádně nevyspíte.

Myslete na své zdraví i výdaje

A co víc… okny navíc může dovnitř i zatékat. Plísně nejsou jen ošklivé na pohled, ale bydlení ve vlhkých, plesnivých místnostech samozřejmě škodí našemu zdraví! Otálení se vám tak může nakonec pořádně prodražit. Jestli navíc přemýšlíte nad zateplením domu, měla by být výměna oken váš první krok. Zateplená fasáda ztratí svůj smysl, když vám bude teplo utíkat okny. Moderní okna mají nesrovnatelně lepší tepelně izolační vlastnosti.

 

Budete moct v klidu spát

Pokud si spolu s nimi pořídíme vhodné zastínění, nemusíme se už vůbec obávat tropických veder. V létě budeme mít doma příjemný chládek a v zimě zase ušetříme za topení. A samozřejmě, vše je pohodlnější zvládnout naráz, takříkajíc při jednom nepořádku. Dobře těsnící okno znamená nejen ochranu před rozmary počasí, ale i před rozmary sousedů, protože náš domov lépe odhluční. „Nová okna kromě tepelných úspor zvyšují i naši bezpečnost. Například my ke všem svým oknům standardně dodáváme celoobvodové kování se třemi bezpečnostními uzávěry. Takové okno je pro zloděje mnohem těžší překonat. Nákup nových oken se tak vyplatí i kvůli ochraně majetku. Protože škodám je lepší předcházet,“ říká Ing. Milena Tomčíková, produktová managerka značky VEKRA.

Nových oken už není třeba se obávat

Možná vás dopředu odrazuje představa vysoké částky, kterou budete muset za výměnu zaplatit. Stačí si ale uvědomit, že díky novým oknům ušetříte za topení a to ne jen jednu zimu, ale po celou životnost oken! Věděli jste, že okny uteče až 50% tepla a že jejich výměnou můžete snížit jeho spotřebu až o čtvrtinu? Jak se říká, zima se vás zeptá, co jste dělali v létě.