Základem správné přípravy oken na zimu je čistota. Takže než se pustíte do kontroly kování oken, je nutné okna nejprve dobře umýt. I tady však platí pravidla, která nesmíte podceňovat. V žádném případě nemyjte okna horkou vodou, když venku mrzne. Mohla by totiž prasknout.

Jak je tedy důkladně umýt? Vůbec nepotřebujete žádný drahý přípravek. Bohatě vám bude stačit měkká houba a teplá voda se saponátem. „K mytí oken určitě nepoužívejte příliš silné čisticí prostředky a ani hrubé hadry či kartáče. Okna byste mohli poškrábat,“ radí Ing. Pavel Kašpar, technický manažer značky VEKRA.

Zkontrolujte kování na oknech

Co že vlastně je to kování na okně? Jde o všechny kovové díly na okenním křídle a rámu. Že se v oknech nevyznáte a nevíte, co dělat? Nemusíte se bát, je to velice jednoduché. Při údržbě kování použijte silikonový olej. Ten můžete najít běžně v obchodech pro kutily, na internetu nebo i v některých supermarketech a drogeriích.

Olejem potřete všechny pohyblivé části kování, táhla a čepy. Nezapomeňte ho také nakapat do otvorů označených na boku okenního křídla. Pokud máte pocit, že se na okně něco uvolnilo, není třeba ztrácet hlavu ani volat opraváře. Stačí uvolněnou část utáhnout pomocí vhodného klíče. Zvládne to opravdu každý.

Jakkoliv vám tento postup může připadat příliš jednoduchý, je naprosto dostačující. Kvalitní okna mají totiž na rámu speciální čepy ve tvaru hříbku, které se umí automaticky vytáhnout nebo zatáhnout podle toho, jestli je venku teplo, nebo zima. Tato šikovná drobnost tak zajistí, že zavřené okno dokonale těsní. Díky tomu nemusíte s kováním už vůbec nic dělat, a celá příprava oken na zimu je hotová během pár chvil.

Jak na dřevěná okna

Pokud máte doma dřevěná okna, je dobré je před zimou ošetřit správným balzámem na dřevo. O výběru nejvhodnějšího balzámu se poraďte s výrobcem vašich oken. Nanášení balzámu pak provádějte na suchá a čistá okna a při teplotách, které jsou doporučeny na obalu.