Když dostala Šárka od majitelky domu nabídku vyměnit svůj jedna plus jedna za tři plus jedna, neváhala ani chvilku. „Přišlo to jako na zavolanou, přesně v okamžik, kdy jsme se s tehdejším partnerem rozhodli žít společně,“ usmívá se mladá žena.

Nový byt byl ve velmi dobrém stavu, s obnovenými parketami i opečovávanými dobovými dveřmi, s malou kuchyňkou zbudovanou v prostoru sloužícím dříve jako spíž. V bytě vytvořili prostornou šatnu, která vznikla přepažením jedné místnosti, dnes dětského pokoje.

Z malého bytu si přinesli jen minimum nábytku, proto bylo nutné dokupovat a zařizovat postupně. Třeba v obýváku byl původně stůl pro čtyři, který se až časem změnil díky lavici na prostorné posezení, kde se dnes schází velká rodina, jež se s novým Šárčiným partnerem rozrostla o další děti.

Nábytek se Šárka snaží vybírat kvalitní, ale v příznivých cenových relacích. A díky dobrému vkusu a citu pro kombinování se jí daří v bytě vytvářet prostor, který vypadá stylově a luxusně i za dobrou cenu. A to přesto, že se málokdy nechává inspirovat designovými časopisy.

„Jsem spíš takový improvizátor. Často se mi naopak stává, že něco, co jsem si koupila nebo co jsem doma zařídila, pak vidím při náhodném listování časopisem. Design mě bavil už od mládí a kdykoli jsme jeli do ciziny, vydala jsem se prozkoumávat obchody s nábytkem radši než obchody s oblečením. A třeba za peníze, co mi babička šetřila na knížce, jsem si koupila kvalitní šatní skříň, kterou mají mí rodiče dodneška, a to je stará třicet let,“ směje se Šárka, pro kterou je nejdůležitější, aby domov byl místem, kde je klid a pohoda.

„A tento pocit umocňují i věci, barvy a materiály, kterými se doma obklopujeme. Proto u nás převládají přírodní odstíny, které případně podle různých ročních období osvěžíme dekoracemi v živějších barvách.“

Jak bydlet stylově Jemné a decentní barvy tvoří vhodný podklad pro kombinaci doplňků. Šarmantní atmosféry bytu se Šárce daří dosáhnout šikovným používáním textilií. Trvá přitom na kvalitě materiálů, jako je například len nebo čistá bavlna, které uplatňuje i na závěsech. Nebojí se ani kombinování koberců, které ladí tón v tónu a vše doplňuje měkkými polštáři a přehozy, které interiér zútulňují.

Fotogalerie
13 fotografií

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích, nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Titul Blesk Bydlení říjen 2019
Autor: archiv Blesk Bydlení