Tanečnice Anči Pírková neměla na malou Emilku čas, tak se o ni starali Burianovi rodiče. Anči byla Burianovou náhodnou známostí, hřích z doby, kdy Burian začínal. Nemilovali se, nežili spolu, ale Burian jí pomohl, když bylo třeba. Emílie žila do osmi let na Žižkově, pak si ji vzal Burian k sobě. K tomuto rozhodnutí možná přispěl i fakt, že jeho žena Nina krátce předtím o dítě přišla a další už mít nemohla.

Dcerka

Ve vile v Dejvicích měla Emilka svůj pokoj a užívala si komfortu svého bohatého otce. Když trochu povyrostla, bral ji Burian na cesty. Jejím velkým snem bylo stát se herečkou, což jí táta rozmlouval. Měl dobrý odhad: Ve společném vystoupení v rozhlase Emílie vyhořela a zvolila profesi úřednice. Když se Emílie vdala, žila v Dejvicích nedaleko táty a Niny a často chodila na návštěvu. Po roce 1989 úspěšně zabojovala za otcovu rehabilitaci. Zemřela roku 1996.

Kdo byla Ančí Pírková

Šantánová tanečnice nevalné pověsti, jejíž kariéra skončila tím, že přibrala a nešlo to shodit. Ančí Pírková se narodila roku 1892 v Praze na Vinohradech jako dcera elektromontéra. Její sestry Milča a Lída byly rovněž tanečnicemi a herečkami.

S Burianem se seznámila, když jim bylo oběma dvacet. O dceru Emílii se nestarala, ale občas se s ní vídala. Byla zdatná, temperamentní tanečnice. Často vystupovala v duu s Tony Skuhrovcem. Ve 30. letech přibrala a její kariéra vyhasla. Její poslední velká role ve filmu byla milá dělníka Kukačky (Jindřich Plachta) ve snímku jejího bývalého milence Vlasty Buriana Anton Špelec ostrostřelec (1932). Až do své smrti roku 1944 pracovala jako uklízečka v ateliérech na Barrandově.

Fotogalerie
20 fotografií