Jak se krade milion (1967)

Není problém nakrást milion. Problém je ho utratit. O tom vypráví film, kde Hrušínský hraje roli nenápadného účetního, který se za socialismu snaží utrácet peníze, které se mu podařilo zpronevěřit. Pořádá večírky, pije, nechává se hýčkat krásnými ženami a pochutnává si na skvělém jídle. Film byl natáčený v Příbrami a Hrušínský si zde zahrál s Libuší Švormovou jednu z mála postelových scén ve své kariéře.

Po stopách krve (1969)

Rudolf Hrušínský si zde potřetí zahrál postavu majora Kalaše tvořícího společně s Radkem Brzobohatým dvojici kriminalistů. Díky skvělé temné atmosféře snímku a hereckému výkonu Hrušínského je tento film dodnes jednou z nejlepších detektivek, které byly u nás natočeny. Ne nadarmo si hercova talentu zahrát s minimálními prostředky a gesty velké postavy všimli i v Hollywoodu. O tři roky později, roku 1972, Hrušínskému nabídli hlavní roli, ale komunisté ho nepustili za hranice.

Dobrý voják Švejk (1956)

„Tak nám zabili Ferdinanda,“ začíná film o dobrém vojáku Švejkovi. „Kterého, paní Müllerová? Já znám dva. Jednoho, ten je sluhou drogisty Průši a vypil mu omylem nějaký mazání na vlasy.“ Odpovídá Švejk v podání Hrušinského. Herec musel pro roli geniálního hlupáka přibrat 20 kilo a už nikdy se mu této nadváhy nepodařilo zbavit. Přesto ho právě tato role proslavila po celém Československu. Film jenom v kinech vidělo v roce 1956 téměř 4 miliony lidí.

Adéla ještě nevečeřela (1977)

Jan Dočolomanský, Miloš Kopecký a Rudolf Hrušínský. Trojice herců, která táhne celý film. Původně však měl být hereckým partnerem Hrušínského místo Dočolomanského Robert Redford. Po úspěchu Limonádového Joea v Americe napadlo tvůrce obsadit právě tohoto hollywoodského herce. Skoro to vypadalo, že Redford na nabídku kývne, ale nakonec všechny domluvy ztroskotaly, když se Redford dozvěděl výši honoráře. I bez Redforda se film promítal v kině Blaník 15 týdnů 4x denně a téměř vždy před vyprodaným sálem.

Fotogalerie
9 fotografií