Narodil se doslova za jevištěm hostince U Černého vorla v Nové Včelnici, když na jeho matku přišly porodní bolesti hned po představení komedie Svatba naší Helgy. V divadelní rodině Červíčků, ze které maminka pocházela, to nebylo nijak zvláštní. Děti se prostě rodily během kočování po českých vesnicích. Také jejich povolání bylo předem dané. „U nás platila jakási nepsaná povinnost pokračování, převzetí zděděné živnosti po rodičích, jak oni pokračovali po dědečkovi…“ řekl Mirce Besserové, která s ním a o něm napsala knihu Soukromý život Rudolfa Hrušínského.

Od holčiček k Burianovi

Bylo samozřejmostí, že děti z hereckých rodin stály na jevišti od té doby, co se naučily chodit. Malý Ruda hrával i holčičí role v sukýnkách a podle mínění jeho známých ho to nijak nepoznamenalo. Naopak celý život byl považován za milovníka žen a také jejich oblíbence. Brzy hrával i v jiných divadlech – v pražské Uranii, dětském divadle Míly Mellanové. V šestnácti ho přijal do své herecké školy E. F. Burian, v jehož Divadle D38 si později zahrál velké role. Brzy se plavovlasý a tehdy ještě štíhlý mladík začal stávat idolem dívek. Tak ho také poznala jeho budoucí žena Eva.

Byli si souzeni

Eva Koubová (1929– 1997) pocházela z rodiny napůl židovské, její maminka i další příbuzní skončili v Osvětimi. Zůstala jen ona a její sestra Helena. V létě roku 1945 ještě stále čekala, jestli se neobjeví někdo z její rodiny. „V srpnu jsme jely s přítelkyní Mílinkou do Plané nad Lužnicí. Když jsme vystoupily z vlaku, padl mi do očí plakát, který oznamoval, že večer v sokolovně hrají Maryšu, kde hostuje Rudolf Hrušínský mladší se svými rodiči. A já jsem tenkrát – ve svých šestnácti letech – sebevědomě prohlásila: Dneska se s ním seznámím a dáme si rande!“ Tak vzpomínala paní Eva Hrušínská na své seznámení s idolem. Jak řekla, tak totiž udělala. Rande bylo a ne jedno. Přestože už tehdy měla svého stálého ctitele, dali se s Rudolfem dohromady a jak napsala ve své knize Eva Hrušínská vzpomíná: „Oba jsme už ve skrytu duše věděli, že jsme si souzeni.“

Více o životě Rudolfa Hrušínského čtěte v Nedělním Blesku

 

Fotogalerie
6 fotografií