Tofu se vyrábí ze sóji. Na začátku výrobního procesu se musí sójové boby pečlivě propláchnout, poté se namočí do vody a nechají se nabobtnat. Když sójové boby dostatečně zvětší svůj objem, rozmixují se i s vodou a vzniklá kaše se vaří. Následuje pasírování a oddělení sójového mléka, ze kterého se pomocí soli vysráží tofu. To se uloží do speciální nádoby a zatíží se, aby se zbavilo přebytečné vody. Stupeň zatížení určuje konečnou konzistenci. Výsledným produktem je kostka přírodního tofu, jež se dále ochucuje bylinkami nebo kořením, ale lze ho připravit i nasladko v dezertech.

Tofu je někdy nazýváno také jako sójový sýr a stalo se oblíbeným zdrojem bílkovin pro osoby, které nekonzumují maso. Sója obsahuje vysoký podíl bílkovin rostlinného původu, a proto je důležitou součástí jídelníčku vegetariánů a veganů. Dále je zdrojem devíti esenciálních aminokyselin, železa a vápníku. Ačkoliv si tofu našlo cestu na české talíře teprve před několika lety, jeho historie sahá až do 2. století před naším letopočtem, kdy se začalo vyrábět v Číně.