Pšeničná krupice má nízký obsah obalových částí. Získává se narušením obilných zrn, tedy mletím semen tvrdé odrůdy pšenice. Melou se hrubší částice zbavené slupky. Pšenice patří k nejoblíbenějším obilovinám a lidé ji využívají už více než 10 000 let. Krupici dělíme na hrubou, jemnou, jemnou dehydrovanou, která obsahuje míň vody, a semolinu krupici, ze které se vyrábějí těstoviny. Výhodou je vysoký obsah vlákniny a bílkovin

Krupice má největší využití v kuchyni. Nejoblíbenějším pokrmem je teplá krupicová kaše připravovaná z krupice, mléka, cukru. Posypat ji můžeme kakaem nebo skořicí. Krupicová kaše je oblíbeným pokrmem dětí, ale i dospělých, kteří si rádi touto dobrotou zavzpomínají na dětství. U menších dětí se doporučuje používat speciální krupicová kaše. Krupicová kaše se podávala na svatbě Elišky Přemyslovny s Janem Lucemburským a to proto, aby rodina měla tolik dětí jako zrnek v kaši. Krupice se výborně hodí na zahuštění polévek nebo ji využijeme k přípravě různých vařených příloh, jako jsou například krupicové knedlíky, halušky nebo noky.